Universitetet i Oslo vil ikke lenger utføre alderstesting av asylsøkere på oppdrag fra UDI. I 2015 og 2016 testet Det odontologiske fakultet alderen til 3501 asylsøkere. Men nå vil ikke UiO utføre denne lønnsomme oppgaven lenger (de fikk 14 millioner for jobben ifjor). Av etiske hensyn, sier de.

Overlege ved Kvinneklinikken OUS-Ullevål, Patji Alnæs-Katjavivi, tok kontakt med UiO i desember. Han lurte på om universitetet kunne forsvare videre samarbeid med UDI. Svaret viste seg altså å være nei.

– UiO har fakturert for store summer i forbindelse med disse bildene, og de har vært grunnlag for en praksis som er dømt som uetisk. Så derfor må man stille spørsmål for å få folk til å tenke og ta dette på alvor og ikke gjøre det man har gjort de siste årene, sier han til Universitas.

Storbritannia tok imot «asylbarn» fra The Jungle i Calais høsten 2016. Noen sympatisører forsøkte å lage en fake historie ut av at han øverst til venstre var en translatør, men han viste seg også å være et «asylbarn». 

Det er mange som synes at en tannrøntgen er på sin plass, slik som den vennlige britiske damen som tok imot en «12-åring» fra Afghanistan. Ved et tannlegebesøk ble alderen anslått til 19-21 år! Han angrep også familien og har truet med å drepe dem etter at de fikk ham flyttet.

A mother-of-two opened up her home to a grown man posing as an Afghan ’12-year-old refugee’ who later attacked her family. The woman said she lives in fear after the man, who said his name was Abdul, threatened to kill her family after he was arrested for assaulting her relatives.

Fostermoren turde ikke vise ansiktet sitt da hun ble intervjuet på tv.

Å få en voksen mann i huset som later som om han er et barn er en skremmende opplevelse:

‘He walked right up behind me and I can still feel his breath on the back of my neck and I can remember feeling petrified.’

Julie said she later found that Abdul had been visiting extremist websites on his mobile phone and an interpreter relayed messages, sent to family and friends, where he had been joking about tricking the British government into thinking he was a child.

I Norge er plutselig tannrøntgen (som har hindret svenske tilstander så langt) blitt kontroversielt, som Universitas omtaler det. Universitetet i Oslo er på vei inn i nye, islamske farvann. Vi får håpe at de seiler alene og at UDI finner andre løsninger for å bestemme alderen på de som ønsker å fremstå som yngre enn de er.

Svenskene har på sin side har nettopp bestemt seg for å innføre tannrøntgen.

Universitetet i Oslo er i etisk utakt.

NRK  Universitas

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂