En italiensk rett har iverksatt en serie særdeles uvanlige straffereaksjoner mot en 35 år gammel opprinnelig albansk borger, som er funnet skyldig i forherligelse av terrorisme på internett siden attentatene i Paris i november 2015 – blant annet ved å hylle IS, spre drapsvideoer og posere med våpen, det hele mens sikkerhetsmyndighetene fulgte med.

Domstolen i Bari har nemlig gitt 35-åringen – som bor i Noci i den sørøstlige regionen Puglia – forbud mot å bruke internett i to år, inndratt pass og andre reisedokumenter, og pålagt ham ikke å forlate bostedskommunen i det samme tidsrommet, skriver La Stampa.

Det mest oppsiktsvekkende er likevel en invitasjon fra domstolen (ikke pålegg, siden det ville stride mot religionsfriheten) som mannen har akseptert, til å gjennomgå et kurs i avradikalisering, avlæring av fundamentalisme og opplæring i «forskjellen på islam og terrorisme» – det hele under oppsyn av imam Sharif Lorenzini. You can’t make this up.


Sharif Lorenzini. Foto: YouTube

 

Lorenzini leder et islamforbund i Puglia, er en størrelse i halal-bransjen, og fremstilles av Magdi Allam som en slags ulv i fåreklær. Til lokalavisen Corriere del Mezziogiorno – Bari sier Lorenzini den 10. februar (side 3, papir) at han skal forklare albaneren hva som er «sann islam».

En europeisk rett har altså funnet det hensiktsmessig å foreskrive islamopplæring som en del av et rehabiliteringsprosjekt, og det i en tid hvor det er uråd å si hvor grensen går mellom fredelig islam og terror-islam, og en urovekkende andel muslimer i Europa setter sharia høyere enn nasjonale lovgivninger, foruten å inneha en rekke oppfatninger i strid med nasjonale lovverk.

Denne virkelighetsfjerne ignoransen står i skarp kontrast til domstolens omhyggelighet når det gjelder å definere hva som er radikalt:

På 35-åringens datamaskin ble det også funnet en fil inneholdende et intervju med den engelske islamfundamentalisten Anjem Choudary. Mannan gjentok Choudarys trusler mot Italia og påkallelser av erobring av Roma for å påtvinge sharia.

Beredskapen mot farlig adferd er det heller ingenting å si på:

I følge det hemmelige politiet viste mannen seg i løpet av etterforskningen som en stor samfunnsrisiko, som med høy sannsynlighet ville ha brakt ham til å gjennomføre terrorhandlinger.

Ikke desto mindre ønsker altså retten at han skal

«skaffe seg kunnskaper som setter ham i stand til å forstå de religiøse læresetningene, uten å blande dem med fundamentalismen og den islamistiske propagandaen».

Den italienske domstolen har, som flere tyske domstoler tidligere, altså oppkastet seg til autoritet på ekte islam, som etter dens oppfatning er fredelig. I en tid hvor det er en korantro del av islam som har erklært oss krig, fremstår kjennelsen i et absurditetens skjær.

 

La Stampa

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂