Nytt

Justispalasset ved Piazza Cavour i Roma, hvor den italienske kassasjonsdomstolen holder til. Foto: Sergio D’Afflitto / Wikimedia Commons.

Asylsøkere i Italia forteller ofte klart falske og «stereotype historier spunnet rundt hovedhandlinger som går igjen altfor ofte», heter det i en kjennelse fra den italienske kassasjonsdomstolen, som omtrent tilsvarer norsk Høyesterett.

I kjennelsen, som nylig er blitt offentliggjort i nettavisen til den venstreorienterte italienske dommerforeningen Magistratura Democratica (en av fem hovedstrømninger i den nasjonale dommerforeningen), bemerker domstolen at slike usannheter vanskelig kan avsløres med andre virkemidler enn logikken, skriver La Stampa.

Det var i august 2019 at rettslig punktum ble satt i saken til den togolesiske asylsøkeren A.S. Han hadde påberopt seg forfølgelse etter at han, som tilhører en muslimsk minoritet, skulle ha ødelagt et animistisk gudebilde, men fikk avvist søknaden om beskyttelse i samtlige faser av saken.

Kassasjonsdomstolen bemerker at det ikke er mulig å avgjøre sikkert om fortellingen til A.S. er fri fantasi, men argumenterer for at den er svært lite plausibel blant annet på grunn av detaljer som henger dårlig sammen, og konkluderer med ikke å feste lit til den. Ødeleggelsen av gudebildet skal ikke ha vært planlagt, men likevel rømte 25-åringen fra stedet med pengene til turen i lommen, bemerker domstolen syrlig.

Kassasjonsdomstolen ikke bare forkaster anken til A.S. fra Togo, men viser til den som ytterligere bekreftelse på en tendens som «går frem av kollegers erfaring», og det i en slik grad at det kan lages en liste over «stereotype fortellinger» som dommeren skånselsløst oppgir: «Den unge muslimske mannen som har gjort en kristen jente gravid, den unge kristne mannen som har gjort det samme med en muslimsk jente (religionene kan variere ut over dette), og som rømmer fra hennes illsinte foreldre. Mannen som landsbyhøvdingen har utpekt til å gjennomføre menneskeofringer (denne saken inneholder en variant av dette plottet) eller andre lite misunnelsesverdige skjebner. Den angivelig homoseksuelle som, hvis han var det, skulle ha vært forfulgt i hjemlandet. Krangelen som utartet til blodsutgytelser, der asylsøkeren uten å ha villet det kom i skade for å såre eller drepe motparten, og det i en kontekst hvor politiet i opphavslandet alltid og uunngåelig er korrupt» […]

I artikkelen som er offentliggjort av den venstreorienterte dommerforeningen, kritiserer en jusprofessor fra Firenze landets øverste domstol for det han kaller en karikert og unyttig generell argumentasjon. Professoren kritiserer dog ikke selve avgjørelsen, idet han presiserer at den aktuelle saken neppe gav rom for selv den mest vennlig innstilte dommer, skriver La Stampa.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Les også