Stillbilde: MareAmico / YouTube.

Mens den italienske regjeringen både med lovverket og deployering av marinefartøy i Libya arbeider for å hindre ilandstigning av migranter fra NGO-skip i Italia, fortsetter trafikken med ulovlige migranter som tar seg frem til den italienske kysten på egenhånd.

Noen av disse ankomstene skjer med seilskip fra Tyrkia, andre med trebåter fra Nord-Afrika. Høsten 2017 skjedde det en stille invasjon av migranter som gikk i land langs strendene i Agrigento-provinsen sørvest på Sicilia.

Nå ser det ut til at denne trafikken er i gang igjen. Mandag ettermiddag gikk ca. 40 migranter i land på Punta Bianca-stranden, ikke langt fra et naturreservat i Agrigento. Selve ilandstigningen, som skjedde fremfor øynene på perplekse og skremte badegjester, og migrantenes bevegelser etterpå ble filmet av personer tilhørende den frivillige organisasjonen MareAmico Agrigento, som har offentliggjort bildene på YouTube.

Organisasjonen skriver at migrantene straks forsvant i terrenget ovenfor stranden etter ilandstigningen, og at de siden beveget seg rundt i nærområdene hele kvelden og natten uten at det var tegn til at noen hjalp eller identifiserte dem. Den ca. ti meter lange trebåten var ifølge MareAmico nylakkert og uten kjennetegn eller fiskeutstyr ombord.

Båten antas å ha lagt ut fra Tunisia, men det er tvilsomt om den kan ha gjort hele overfarten for egen maskin. Det er således sannsynlig at det handler om en relativt ny metode fra menneskesmugleres side, der en mindre båt med migranter i slepes av et større moderskip, som lar migrantene fortsette alene når de nærmer seg kysten av Italia.

To av migrantene ble siden pågrepet etter at en privatperson hadde kontaktet politiet, melder Giornale di Sicilia. Migrantene hadde beveget seg ca. ti kilometer til fots fra stranden og overnattet i et arkeologisk område.

En tilsvarende ilandstigning hadde også funnet sted dagen før, opplyser La Stampa, ved Poggio Guardia-stranden ved Licata ikke langt unna. Her skjedde den uten vitner, men badegjestene fant igjen spor som redningsvester, vannflasker og klær.

I en tid hvor teknologien er i stand til å overvåke så mangt med fly, droner, radar, satellitter og elektronisk kommunikasjon, og italienske myndigheter må forventes å ha gode etterretninger fra Nord-Afrika, klarer altså fremdeles ulovlige migranter å ta seg ubemerket til Italia – i ukjente antall. Av disse kan flere forventes å ende opp i Nord-Europa.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.