Nytt

Dagen etter en ilandstigning av sytti migranter på Giallonardo-stranden sørvest på Sicilia for en ukes tid siden, dro en reporter fra lokalmediet Agrigento TV til stedet. Her fikk han høre vitnesbyrd fra personer som hadde bivånet det hele, og se opptak som noen av dem hadde gjort med telefonene sine.

En av badegjestene som iakttok ilandstigningen, gjengir detaljert hva som skjedde. Hans fortelling er ryddig, forbeholden, dempet og ikke uten humor, og den bekrefter noe som ligner en trend.

En politibåt så migrantbåten, fulgte etter den og beordret den til å stanse, men uten å ty til maktmidler da ordren ikke ble fulgt. Fra det øyeblikket turisten så båten til tidspunktet hvor personene ombord steg i land, gikk det omlag en halvtime, uten at politiet på land hadde rukket å innfinne seg. Til stranden kom de først nitti minutter etterpå.

Migrantene var unge menn i fin form, forteller turisten, ikke særlig hardt prøvede. Noen av dem gjorde tilnærmelser mot en kvinne på stranden, for siden å prøve å rappe vannet og sigarettene hennes.

Mønsteret er altså gjennomgående: Båter kommer hele tiden til en bestemt strekning langs Agrigento på Sicilia, de ikke spesielt verdig trengende personene ombord går ulovlig i land, og ingenting blir i praksis gjort for å hindre det.

De fleste forsvinner bare. Noen av dem blir anholdt, men litt ekstra heft endrer ikke på det langsiktige utfallet for inntrengerne: De har fått foten innenfor Europa, og kan bli her så lenge de vil dersom de ikke spiller kortene sine altfor klønete.

Reporteren hos lokalmediet, som altså kun dekker én av Sicilias ni provinser, påviser her klare mangler ved myndighetenes arbeid på et saksfelt av nasjonal og internasjonal interesse, men dokumentasjonen løftes ikke opp av regionale, riksdekkende eller utenlandske medier, slik den fortjener.

Migrantene invaderer kort fortalt en verdensdel i koma. Badegjesten er våken, men hans anstrøk av humoristisk distanse er også symptomatisk for en resignasjon overfor fenomenet.