Nytt

Stillbilde: Mareamico Agrigento/YouTube.

 

Hele seks båter med migranter tok seg i løpet av mindre enn tolv timer lørdag uoppdaget frem til kysten av den sørvestlige Agrigento-provinsen på Sicilia, skriver La Repubblica. Et ukjent antall nordafrikanere, minst hundre, tok seg frem til steder som Cannatello, Torre Salsa og Licata, for siden å fjerne seg uhindret fra de respektive strendene.

Båtene klarte med andre ord også å unngå den italienske grensekontrollen til havs, til tross for at det har vært kjent i ukevis at kysten av Agrigento-provinsen – som bare er ca. hundre kilometer lang – er åsted for ulovlig innvandring.

Hvordan får man i det hele tatt vite om det som Roma-avisen og flere andre kaller de «spøkelsesaktige» ilandstigningene?

Giornale di Sicilia skriver at det er fastboende og forbipasserende bilister som ringer ned politiet og forteller at de ser migrantene nærme seg land eller gå i land. Idet politiet omsider dukker opp, er migrantene vekk, selv om noen lar seg spore opp etterpå.

Den eneste visuelle dokumentasjonen som foreligger, er opptak som den frivillige organisasjonen Mareamico Agrigento har gjort av den ene ilandstigningen, som fant sted i 7:30-tiden lørdag morgen:

Migrantene er ikke nødvendigvis glade for å bli udødeliggjort:

Politiets nærvær i området må styrkes, sier Agrigentos borgermester Lillo Firetto, som har varslet innenriksministeren skriftlig om den uholdbare situasjonen.

Og mens papirer flyttes og ordene renner i strie strømmer, fortsetter strømmen av mennesker nokså uanfektet.