Nytt

Spaltist Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet. Etter terrorangrepet i Berlin tror han vi begynner å bli immune mot terror. Angrepene som stadig rammer Europa omtales som enkelthendelser. Enkelthendelser som nå inntreffer så ofte at Hansson faktisk mener vi blir vant med dem. Angela Merkel roses for sin oppfordring til tyskerne om å fortsette å leve som vanlig. Redsel og ondskap skal ikke lamslå Tyskland. Livet i den multikulturelle verden styrker oss mentalt med tanke på store terrorangrep. Det har seg slik at det stadig skjer mindre angrep og politiet stadig stanser terrorister før de angriper. Slik takles de store angrepene bedre. Hansson beundrer folk som skjønner at muligheten for å skade seg på en islagt sølepytt er større enn å havne i et terrorangrep. Plutselig er det populært å bagatellisere massemord.

aftonbladet-wolfgang-hansson

Medan Francois Hollande snabbt var ute och beskrev händelseutvecklingen i termer av att Frankrike var i krig så höll förbundskansler Angela Merkel ett en minut lågmält tal där hon slog fast att «vi får inte låta rädslan och ondskan lamslå oss».
Inget om krig eller att Tyskland är under attack. Hon behandlade terrorattentatet för vad det var, en tragisk men enstaka attack sannolikt utförd av en ensam gärningsman eller en liten grupp. En attack som på intet sätt hotar Tysklands existens.


Kanske var tyskarna på ett annat sätt än fransmännen mentalt förberedda. De förstod att risken för en större, lyckad attack i Tyskland var relativt stor. Sannolikt har invånarna i många västeuropeiska länder begripit att terrordåd inte längre är ett avlägset och försumbart hot. De flesta inser samtidigt att risken att själv drabbas är minimal. Långt mindre än risken att bli påkörd eller halka på en isfläck.

Wolfgang Hansson mener terroristene aldri vil vinne. De er for få. Det han kaller minoritetenes tyranni vil ikke inntreffe. På mange måter er dette direkte feil. Hvordan skal man ellers forklare sikkerhetstiltakene rundt islamkritikere som Lars Vilks og Geert Wilders? Selv innvandringsvennlige Angela Merkel har et enormt sikkerhetsapparat rundt seg til enhver tid på grunn av samfunnets utrygghet. Vanlige folk derimot skal ikke bry seg om faren for å bli slaktet?

Og forøvrig er det ikke de store forskjellene innvandringen medfører som skaper polarisering. Det er motstanden mot innvandringen som polariserer, mener den svenske spaltisten.

Risken är överhängande att även Tyskland kommer att drabbas av ökad polarisering trots de initialt nedtonade reaktionerna. Men ju mer polariseringen går att motverka desto mer ineffektiv blir terrorn som metod.
Terroristerna har i grund och botten ingen chans att vinna. De är alldeles för få. De kan lyckas med enstaka dåd men oerhört sällan med sitt slutmål, minoritetens tyranni.
Ett faktum det gäller att inte glömma.

Aftonbladet