Wolfgang Hansson, som er spaltist i svenske Aftonbladet, liker ikke tanken om folks mulighet til å bestemme over eget land. Han forakter folkeavstemninger om innvandring. Hansson argumenterer med en økonomisk vekst som følge av innvandring. Samtidig er han forundret over frykten for endring i kultur og tradisjoner. Det at man kan føle seg fremmed i eget land er en tanke som er fjernt fra Hanssons virkelighet. Mange vanlige folk ønsker ikke å dele hverken nabolag eller landet med hvem som helst.

Hansson mener det vil råde et anarki om EUs medlemsland bryter bindende avtaler om flyktninger. I dag fungerer ikke fordelingen av flyktninger innad i EU, og land med en stor andel innvandrede muslimer går på tå og hev på grunn av de stadig tilbakevendende terroraksjonene og overgrepene mot kvinner.

Hva er vel folks ve og vel om EUs regler og bindende avtaler?

Då sågs Orban som extrem och EU:s buse. Sedan dess har han stärkt sin position avsevärt genom att samla ett antal länder bakom sig. Nu är även västländer som Österrike inne på Ungerns linje. Orban har också besökt Bayern upprepade gånger där han träffat Merkels partiledarkollega Horst Seehofer från konservativa CSU. Dessa två har varit rörande överens om motståndet mot flyktingar och bidragit till att opinionen börjat svänga även i flyktingvänliga Tyskland.
För Orban är flyktingströmmen inte en ekonomisk fråga. Hans främsta skäl att inte ta emot flyktingar är att de är muslimer och skulle förändra Ungerns kultur och traditioner. Rent ekonomiskt skulle Ungern förmodligen tjäna på att ta emot migranter.

—-

Men en majoritet av ungrarna verkar precis som de britter som röstade för brexit vara beredda att betala ett ekonomiskt pris för att slippa invandring.

Det stora problemet med Ungerns flyktingfientlighet är att det hotar EU:s framtid Om bindande beslut inte följs så väntar anarki inom unionen. Varje land kommer att göra som de själv vill och strunta i beslut som man inte gillar.

Aftonbladet