Nytt

Angela Merkel vil straffe land som ikke tar i mot flyktninger. Mange lands ledere vet at problemene kan bli store ved å ta imot flyktninger. Integrering av ikke-vestlige er en øvelse som europeiske land ikke behersker særlig bra.

I en artikkel i svenske Aftonbladet lyder det som om det største problemet i dagens Europa er grensekontroller. De åpne grensene i Europa skal være av de største fremskritt EU har gjort.

Er frykten for grensekontroller større enn for muslimsk masseinnvandring til Europa?

Tysklands beslut om att sätta in gränskontroller kan skapa en dominoeffekt i Europa.

Att fritt kunna resa mellan länder utan gränskontroller är en av EU:s största framgångar. Miljontals östeuropeer är på ett eller annat sätt beroende av inkomster från rikare EU-länder. De lär knappast applådera ökade köer och kontroller.

För att ytterligare skärpa tonen mot Ungern och andra länder som säger nej till flyktingar hotade den österrikiske kanslern Werner Faymann, som står på Tysklands sida i frågan om flyktingkvoter, i söndags dessutom öppet med sanktioner. De EU-länder som säger nej till flyktingar ska alltså straffas ekonomiskt.

Priset för den ledare som trotsar Angela Merkel kan bli mycket högt.

 

Aftonbladet