Nytt

Frankrikes president Francois Hollande sier han er blitt enig med Angela Merkel om en kvotefordeling av migrantene innad i EU og det skal være obligatorisk og permanent. Dvs migrantene skal fordeles ved tvang.

Det spørs om de to får de andre landene med på en slik fordeling. Skal det fordeles etter en nøkkel? Det kan bli omstridt å definere fordelingsnøkkelen.

– Vi har föreslagit, tillsammans med förbundskansler Merkel, ett permanent och obligatoriskt system. Jag tror att det som i dag existerar inte längre är tillräckligt och det finns länder … som inte lever upp till sina moraliska skyldigheter, så vi måste gå vidare, sa Hollande vid en gemensam presskonferens med Irlands premiärministern Enda Kenny.

Hollande har ingen grunn til å slå seg for brystet. Frankrike ligger langt etter Tyskland, men har likevel en strøm av mennesker pga den store befolkningen fra Maghreb-landene. Det samme har Storbritannia fra Asia, selv om antall innvilgede asylopphold ikke er i nærheten av Tyskland og Sverige. Det kom netto 330.000 mennesker til Storbritannia i fjor.

Den tyske, italienske og franske utenriksminister har skrevet et felles brev til EUs utenriksansvarlige, Federica Mogherini, der de ber om at det må vedtas obligatoriske kvoter.

Det är de tre ländernas utrikesministrar som i ett gemensamt brev till EU:s utrikeschef Federica Mogherini kräver att asylreglerna görs om bland annat så att flyktingar från kriget i Syrien fördelas bättre på alla EU-länder, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Brevet skickas inför ett informellt möte mellan EU:s utrikesministrar i Luxemburg på fredag och lördag.

”Den nuvarande flyktingkrisen innebär att EU och dess medlemsländer utsätts för ett historisk test. Under de senaste veckorna har den här krisen blivit ännu mer dramatisk”, skriver Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius och Paolo Gentiloni.

Den humanitære katastrofen er blitt en klubbe man kan bruke politisk. Det er et risikabelt spill. David Cameron blir pisket fordi han ikke vil la følelsene  utløst av bildet av den druknede gutten bli omsatt i politikk på direkten.

Men både kyrkor, föreningar och politiska motståndare ansåg att inställningen var hjärtlös och kräver att Storbritannien deltar i mottagandet.

Katolska kyrkans ledare i England och Wales, kardinal Vincent Nichols, kallade det för ”en skam att vi låter folk dö och att vi ser döda kroppar på stränderna när Europa är så rikt”.

Yvette Cooper, Labour-partiets inrikesministerkandidat, anklagade premiärministern för att vända ryggen mot den värsta migrationskrisen sedan andra världskriget.

 

Dagens Nyheter