Tavle

Mens Erna Solberg prater om kriminalitet blant syriske flyktninger, så skriver svenske Wolfgang Hansson i Aftonbladet om hvordan syriske flyktninger er velutdannede og skaper håp for fremtidens Tyskland og Sverige.

Problemet er at ganske mange er kritiske til innvandringen, ikke minst Sverigedemokraterna. Det er en gåte at ikke Malmös «fantastiske» utvikling med bruk av både håndgranater og skarpladde skytevåpen på åpen gate ikke nevnes. Hvem skulle tro at folk er kritiske til utviklingen?

Flyktingströmmen ställer initialt till stora problem och innebär höga kostnader för länderna som tar emot dem. Men på sikt kan det visa sig vara en vinstlott att göra som Sverige och Tyskland. Många av flyktingarna från Syrien är välutbildade. De lär sig snabbt språket och kan bli värdefull arbetskraft.
Men majoriteten länder tänker inte så eller viker sig för främlingsfientliga hemmaopinioner.
Tyskland och Sverige betalar också ett pris i polarisering av samhället. I Tyskland pågår en våg av mordbränder mot asylboenden runtom i landet. I Sverige stormar Sverigedemokraterna fram i opinionsmätningarna och är största parti i vissa grupper.
Värre kan det bli.

Aftonbladet