Kultur

447px-portrett_av_sigurd_hoel_1950
Portrett av Sigurd Hoel (1950), foto: Sturlason – Nasjonalbiblioteket (Wikimedia Commons)
 

Blant dem som gjorde mest for å bringe litterære og åndelige impulser til Norge fra den store verden i det 20. århundre, var forfatteren, forlagsmannen og redaktøren Sigurd Hoel, som ble født i Nord-Odal den 14. desember 1890. Som redaktør for Gyldendals gule serie i tidsommet 1929-1959 skrev han introduksjoner til de 101 bøkene den bestod av – oversettelser av store utenlandske romanforfattere.

I en tid hvor flyreiser er billige og vi har kommunikasjonsmidler som man ikke kunne drømme om i Sigurd Hoels tid (som endte den 14. oktober 1960), savner vi en litterær formidler av hans kaliber. Hva var det egentlig som gikk galt med forlagsbransjen? Med mindre man er komfortable med hele tiden å lese på et annet språk enn sitt morsmål (i den grad noen kan andre fremmedspråk enn engelsk lenger), er de få nordmennene som fortsatt leser annet enn triviallitteratur, dårligere orientert om tingene som rører seg i åndslivet utenlands enn deres forfedre var i den første etterkrigstiden.

Som forfatter gjorde Hoel seg bemerket blant annet med Syndere i sommersol (1927) og Møte ved milepelen (1947). Som ung mann var han redaktør for Minerva, som fortsatt eksisterer.

Hoel personifiserte et paradoks som stadig gjør seg gjeldende hos mange nordmenn. I egenskap av kulturradikaler var han selv negativ til kristendommen, men etter krigen konstaterte han ikke desto mindre at Europa tilsynelatende ikke tålte å bli avkristnet. Mer enn et halvt århundre sliter folk stadig med denne dobbeltheten. Med islams ankomst viser vakuumet seg som en dårlig grunnmur i det åndelige stormangrepet.

Sigurd Hoels hjem på Sagstua er i dag museum, som det skal være mulig å besøke om sommeren. Under et besøk kan man reflektere over at antennene som bedre enn noen oppfattet signalene fra kontinentet, kom til verden i tjukkeste Hedmark (et tema som er utdypet i Norsk biografisk leksikon).