Sakset/Fra hofta

På søndag som var vant Karoline Bjerkeli Grøvdal bronse i EM terrengløp. Hun ble bare slått av to tyrkiske utøvere. Normalt ville en norsk utøver vært fornøyd med en slik prestasjon, men for Karoline Bjerkeli Grøvdal er det noe som skurrer: Hun mener at hun ikke ble slått av to europeiske kvinner, men to afrikanske, og NRK klarer å presentere saken på en saklig og god måte.

Det er som om klokken er skrudd 20 år tilbake i tid, til en tid hvor ideologisk motiverte ideer ikke hadde ødelagt enhver offentlig samtale om hva nasjonalitet innebærer. For det viser seg at de to tyrkiske jentene som slo Grøvdal egentlig kommer fra Kenya…

NRK skriver:

Hun ble kun slått av den tyrkiske duoen Yasemin Can og Meryem Akda.

Can har konkurrert for Kenya i 18 år, under navnet Vivian Jemutai. Senere har hun byttet både navn og nasjonalitet, og 13. mars i år ble hun klarert for å konkurrere for Tyrkia. Samme dato ble Meryem Akda tyrkisk statsborger.

Før det var hun kjent som kenyanske Mirriam Jepchirchir Maiyo.

Første- og andreplassen gikk til Kenya. Jeg er veldig fornøyd med min bronse, og kunne ikke gjort noe annet. Et lite stikk kan det være, sier Grøvdal til NRK

Resultatlisten:

1) Yasemin Can, Tyrkia 24.46
2) Meryem Akda, Tyrkia 24.56,
3) Karoline Bjerkeli Grøvdal, Norge 25.26,
4) Ancuta Bobocel, Romania 25.27,
5) Fionnuala McCormack, Irland 25.28,
6) Steph Twell, Storbritannia 25.40.

Grøvdal forteller til NRK at flere gratulerte henne med EM-gull da hun kom i mål.

 Det har blitt en snakkis. Jeg har ikke brydd meg om det før, og jeg tenker ikke over det når jeg løper. Jeg gratulerte dem som fullverdige vinnere, men nå var det to fra Kenya der oppe (på pallen).

NRK spør da om det er rettferdig, hvilket er interessant, for det viser at etnisitet faktisk betyr noe, at vi ikke bare er verdensborgere…

Jeg synes det bør forandres. Du må ha vært i landet lengre enn kenyanerne har vært. Du kan ikke representere Kenya for tre måneder siden, også ta EM-gull for et helt annet land litt senere. Det kan ødelegge sporten hvis vi driver med kjøp og import av utøvere, sier Grøvdal.

Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA), er tydelig på at regelverket må forandres. Han sitter også i styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), som nå har nedsatt en arbeidsgruppe som skal komme med et endringsforslag.

Forslaget skal behandles på et styremøte i London i april.

– Vi må forandre regelverket, slik at det tar lengre tid å bytte statsborgerskap. I dag er det for lett å bytte, sier Hansen til NRK.

Hvis du har representert en nasjon på a-landslaget i fotball, har du ikke lov til å spille for et annet landslag, men hvorvidt det blir like strengt i friidrett ønsker ikke Hansen å spekulere i.

Trolig endringsforslaget møte motbør fra flere nasjoner.

– Det er ikke alle som tenker som oss i Norge, sier Hansen.

Hvis IAAF ikke endrer regelverket har Hansen et ess i ermet.

– Det må komme en regelendring allerede til sommeren. Hvis ikke får jeg med meg styret i Europa på at vi lager en egen europeisk regel, sier Hansen.

Nå er det ikke  alle i Norge som tenker slik som Svein Arne Hansen, det vet vi inderlig godt, men det er interessant at ingen reagerer mot hans argumentasjon.

I idretten er det andre regler som gjelder. Å få lov til å si at Afrika kan ødelegge en sport er ikke dagligdags. At NRK lar det passere er enda mer oppsiktsvekkende.

Det slikt vi kaller hykleri.