Eugène_Ferdinand_Victor_Delacroix_012

Ferdinand Victor Eugène Delacroix (1798-1863)

Olje på lerret, 81 x 99cm, Louvre, Paris.

(Bildets greske titel er: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης – I alósi tis Kónstantinoupolis)

Som kjent endte det fjerde korstog (1202-1204) med at Konstantinopel ble inntatt av korsfarerne. Ødeleggelsene var store – men det skal nevnes at venetianerne (byzantinernes viktigste konkurrenter i det østlige Middelhav) heller plyndret enn ødela – det vitner bronsehestene på San Marco i Venezia om.

Det byzantinske riket – allerede svekket på grunn av stadige kriger med perserne og andre, ble delt opp i småbiter, og gjenoppnådde aldri sin opprinnelige utstrekning. Men det skulle gå 250 år før  tyrkerne endelig inntok Konstantinopel i 1453, og de siste rester av riket noen få år senere.

I noen av sine bilder tar Delacroix for seg greske motiver, som Massakren på Chios og Hellas utånder på Missolonghis ruiner.

En selvstendig gresk stat ble – etter flere års kamp for uavhengighet, og med støtte fra europeiske makter – omsider opprettet i 1832.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂