Nytt

james-clapper

Generalløytnant James Clapper, som er USAs øverste etterretningssjef, advarer om at de åpne grensene i Europa har gjort det mulig for IS å plante sovende terrorceller i verdensdelen med evne til å utføre attentater som de i Paris og Brussel, skriver The Telegraph.

Den frie bevegelsen av mennesker både til Europa og internt i verdensdelen som følge av Schengen-avtalen, står i motstrid med de enkelte landenes plikt til å ivareta sikkerheten til sine borgere, i følge Clapper.

Konsekvensene er ikke hyggelige, og etterretningssjefen er sjeldent direkte i sin tale:

He said there is evidence of fanatics from Islamic State in Iraq and Levant (Isil) in Britain, Germany and Italy secretly plotting outrages like those witnessed in France and Belgium.

Asked whether the UK, Germany and Italy specifically had sleeper cells similar to the ones which carried out terror attacks in Brussels and Paris, he said: “Yes, they do.

Og som vi har sett, kan det samme gjelde Sverige også.

Sju større angrep er blitt avverget i Storbritannia i løpet av de siste 18 månedene, men faren er at terroristene blir flinkere til å unngå å legge igjen spor som etterretningen rutinemessig oppdager:

Mr Clapper said: “We’ve learned that they are fanatic, very OPSEC conscious — meaning operational security conscious — they’re very mindful of that.

De vestlige landenes etterretningstjenester er sannsynligvis gode nok til å holde terrortrusselen nede på et nivå som er «akseptabelt» rent statistisk hva angår tap av menneskeliv, men det er noe demoraliserende ved at våre samfunn hele tiden er på defensiven.

Det er altså terroristene som har initiativet, og statene har ikke kontroll. De politiske bevegelsene over hele Europa kan også oppfattes som et ønske om å gjenvinne initiativ og kontroll – derav både ønsket om gjenopprettede nasjonale grenser, innvandringskontroll og en mer offensiv holdning overfor islam.

 

The Telegraph