Belgia ligger på skjæringspunktet mellom Nord- og Sør-Europa. Du har forlatt protestantenes Nederland, men ikke helt ankommet det katolske Frankrike.

Ting funker, men ikke helt, er følelsen av Brussel, EUs hovedstad. Gammel storhet står og forfaller, og i den grad det utføres vedlikehold, tar det en evighet, det også. Det storslagne Palais de Justice har vært under oppussing så lenge at spøken sier at nå trenger de utvendige stillasene oppussing.

Bildet under: Den flotte kuppelen i bakgrunnen er Justispalasset, som har panoramautsikt over Brussel sentrum. Herfra ser man også med letthet bydelen Molenbeek, bare to kilometer unna, rett over kanalen i bunnen av bakken.

Musée Juif

Legg merke til den militære tilstedeværelsen, på begge sider av gaten, selv om Det jødiske museum (t.h.) er midlertidig stengt etter terrorangrepet i 2014, da en fransk-algirer drepte fire mens han filmet det hele.

Museum minnetavle

Det ble endel oppstyr og skriverier i belgiske aviser da museet valgte å hedre de drepte ved å henge opp en uoffisiell minnetavle ved inngangsdøren, og brukte ordet «terrorist» om den militante aktivisten.

Synagoge Bryssel

Brussels synagoge, igjen bevoktet av soldater (t.h. på bildet), ligger i samme gate som Justispalasset, et kort stykke fra Det jødiske museum. Allikevel vil ikke soldatene fortelle hvordan du finner museet/synagogen. Av sikkerhetshensyn.

Metro soldater

Metroen er også like godt bevoktet som et jødisk museum eller synagoge. Soldater over bakken, politi under. Det begynner å bli nødvendig med mye muskler og våpen for å opprettholde en sameksistens som inkluderer store muslimske folkegrupper. Europas hovedstad begynner å minne om Israels.

Molenbeek Police Station & Town Square (behind), Feb. 2016

Nå nærmer vi oss sentrum av Molenbeek. Det er ikke akkurat noen uhyggelig forstad eller ghetto, men en bydel midt i hjertet av Brussel. Molenbeek føles mer som et marokkansk Grünerløkka, litt mindre hipt og litt mer søppel, som ryddes hurtig vekk hver dag. Til høyre på bildet over sees politistasjonen i Molenbeek, og bygningen i det fjerne, midt på bildet, er den samme som på bildet under:

Gemeenteplaats 30, 3. etage

Her ser vi Gemeenteplaats 30 (Molenbeek Town Sq.), og i 2. etage bor bydelens mest kjente familie:

Fam. Abdeslam, Molenbeek, Bryssel 11.02.16

Og ganske riktig, det står tilogmed Abdeslam på dørklokken.

Man blir stolt, på Europas vegne, når familien til kontinentets mest kjente terrorist kan bo uforstyrret midt i EUs hovedstad.

Det får tankene over på mindre siviliserte deler av verden. Der folk kan bli truet på livet, eller verre, for bagateller. For eksempel i Pakistan, når en kristen kvinne påstås å ha drukket fra byens brønn, eller en pastor blir beskyld for å ha brent en koran.

Takket være EUs ledere ser Europas reisverk, som gjorde den europeiske tryggheten mulig, ut til å ruste vekk enda raskere enn rundt Justispalasset i Brussel.

 

Postscript: Salah Abdeslam ble arrestert i Rue des Quatre-Vents, kun èn kilometer fra familiehjemmet. Det var mulig for ham å skjule seg så lenge i Molenbeek, mens «hele bydelen» visste at han var der, takket være blodsbånd, vennskabsbånd, religiøs-politisk lojalitet.

Hele Molenbeek visste hvor Salah Abdeslam var: demorgen.be

Demonstranter skjøt raketter mot opprørspoliti etter at «helten» Abdeslam ble pågrepet: express.co.uk