Det er nå klart at mannen bak Paris-terroren er den belgiske marokkaneren Abdelhamid Abaaoud. Han har stått bak flere forsøk på terror de siste året. Det var han som organiserte angrepet på TGV-toget fra Amsterdam til Paris i august, som ble forpurret av amerikanske soldater.

Han sto også bak det mislykkede, men uhyggelige forsøket på å angripe kirkegjengere under en gudstjeneste i Villejuif utenfor Paris. I begge tilfeller var gjerningsmannen enten uheldig eller klønete. Det fikk kanskje myndighetene til å undervurdere faren.

 

paris.mastermind

Abaaoud har vært farlig for Europa en god stund. Han vokste opp i Molenbeek, den nå så beryktede bydelen i Brussel hvor islamismen blomstrer. Han dro til Syria for to år siden, og derfra har han organisert angrep på Europa.

Abaaoud befant seg i den belgiske byen Verviers, på grensen til Frankrike, hvor de hadde tekt å organisere angrep på kiosker som solgte det første nummeret av Charlie Hebdo etter attentatet.

Men belgisk politi må ha fått nyss om planen. De slo til 15. januar og drepte to av Abaaouds kamerater. Selv var han heldig. Han befant seg ikke i huset og unnslapp, først til Hellas, derfra til israel.

I februar gir Abaaoud et intervju til IS-bladet Dabiq, der han skryter av hvor lett det er å lure vestlig etterretning.I juli blir han dømt til 20 års fengsel av en belgisk domstol. Den kaller ham den mest sentrale Syria-ververen i landet.

Hans navn dukker opp i forbindelse med etterforskningen av et mislykket angrep i Paris.

Den 11. august arresterer politiet Rede Hame. Han forteller at han er opplært i Raqqa. Der har de overtalt ham til å bli selvmordsbomber og velge seg et enkelt sted med mange mennesker. I Paris. Konsertlokale blir nevnt.

Abaaoud står også i kontakt med Mehdi Nemmouche, mannen som torturerte fanger hos IS i Syria, før han dro «hjem» og skjøt besøkende og ansatte på det jødiske museet i Europa.

This handout picture released on November 16, 2015 by the Amimour family shows a recent picture of Samy Amimour, 28, one of the suicide bombers who attacked a Paris concert hall on November 13 in Paris. Investigators believe he was one of the three men to attack the Bataclan music venue where 89 people were killed. Paris-born Samy Amimour, 28, had been charged with terrorist offences "after an abortive attempt to travel to Yemen", Paris prosecutors said, but his family said he travelled to Syria in 2013.  AFP PHOTO / AMIMOUR FAMILY --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / AMIMOUR FAMILY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Blant nyankomne i Syria var franske Sami Amimour. Han dro til Syria i september 2013. Hans far dro etter for å overtale ham til å vende hjem, men uten hell. Da franske myndigheter oppdag Amimours lik utenfor Bataclan i helgen, var de ikke klar over at han hadde vendt hjem.

 

  1. Abdelhamid Abaaoud, suspected mastermind
  2. Samy Amimour, Bataclan suicide bomber
  3. Ahmad Al Mohammad, Stade de France suicide bomber
  4. Brahim Abdeslam, Salah’s elder brother, named by a judicial source in France as one of the attackers
  5. Bilal Hadfi attacked the Stade de France
  6. Ismael Mostefai, 29, was identified as another Bataclan bomber
  7. Salah Abdeslam, 26, on the run