Nytt

Når Salah Abdeslam var i stand til å unngå politiets sporhunder i fire måneder skyldtes det to faktorer: Venner som var villig til å skjule ham og bruk av falske identiteter. Politiet mangler verktøy til å avsløre hvem personen er, om ID’en er ekte.

Blodsbånd, vennskapsbånd eller religiøs-politisk lojalitet er det vanskelig å gjøre noe med. De utgjør en usynlig mur i en krig hvor myndighetene famler i blinde.

Men ID kan man gjøre noe med.

Politiet vil studere erfaringene og det vil være uansvarlig om det ikke skjer noe for å verifisere personers identitet. Det mest nærliggende vil være å innføre biometriske id-kort og gjøre dem obligatorisk for alle. Da vil man ikke kunne trikse med falske ID’er slik Abdeslam gjorde. Han ble stanset flere ganger, men politiet forsto ikke hvem han var.

salah.abdeslam

Bare timer etter Paris fredag 13. dukket Salah Abdeslam opp på CCTV-bilder på en bensintasjon like ved den belgiske grensen. Mannen til høyre er Hamza Attou, en av de to som kjørte ham tilbake til Belgia. «Guttene» brukte Molenbeek som base.

Forbrødring

«Guttene» har vokst opp i Molenbeek sammen, de har møtt hverandre i fengsel og sonet sammen, og brorskapet har fortsatt utenfor murene. De har en historie sammen.

De har sin verden og politi og myndigheter er ikke del av den. De mangler også verktøy for å trenge inn i den.

Da Abdeslam ble jaget fredag ettermiddag samlet det seg grupper av tilskuere og noen var sinte. De likte ikke at politiet trengte seg inn på deres enemerker. De likte ikke at politiet tok en av «dem». Abdeslam var en av dem, uansett hva han måtte gjort.

Det fortelles at politiet måtte bruke hunder for å holde dem i age.

As the police operation unfolded, Molenbeek filled with journalists and angry onlookers, who have protested what they consider unfair and heavy-handed interrogations by the police since the November attacks.

Historien begynner for mange år siden. Men det er ikke lett å skrive en historie når man ikke er sikker på folks identitet.

Belgian prosecutors said Friday that the Algerian man killed in the raid, Mr. Belkaid, was “most probably” a man who had helped the Paris attackers. Mr. Belkaid had been using fake Belgian identity papers in the name Samir Bouzid.

A man traveling under that name had been previously identified as one of two men in a car with Mr. Abdeslam in September as the three drove between Hungary and Austria. After the attacks, someone using that name wired 750 euros, about $845, to a cousin of Abdelhamid Abaaoud, the on-the-ground organizer of the attacks. (Mr. Abaaoud and his cousin died in a police raid outside Paris on Nov. 18.)

Belkaid ble skutt og drept under tirsdagens raid.

Den operasjonelle leder for Paris fredag 13., Abdelhamid Abaaoud, satt i samme fengsel som Abdeslam i 2010. Abaaoud bodde også i Molenbeek. Det er deres revir. Hvis man ser på kartet over hvor politiet fant spor av Abdeslam, så var det innenfor en trekant i sentrum av Brussel. Han var verdens mest ettersøkte og allikevel klarte de ikke finne ham.

Politiet innrømmer at han skjulte seg rett under nesen på dem:

Eric Van der Sijpt, a spokesman for the federal prosecutor in Brussels, said it was possible Mr. Abdeslam had spent “days, weeks or months” in the area.

Hvordan er det mulig? En ting er at «guttene» er på hjemlig grunn. De kjenner hver krok og krik. Men de lokale kjenner dem igjen. Når de kan gjemme seg i Molenbeek betyr det at lokalbefolkningen ikke vil forråde dem. De setter lojalitet til deres egne høyere enn lojalitet til Belgia og lov og rett.

Det er en meget ubehaglig lærdom for myndighetene og den gjelder ikke bare Belgia.

About four hours after the arrests of Mr. Abdeslam and the man thought to be his accomplice, and after further gunfire and explosions, the police arrested the three members of the family that they believe had helped hide Mr. Abdeslam