Man må vente med å felle endelig dom, men ut fra det som nå kommer frem er det uforståelig at el-Bakraoui-brødrene kunne operere som de gjorde. Belgisk politi har ikke kontroll.

Men man må huske på at det sasmme sa vi da Kouachi-brødrene hadde drept Charlie Hebdo-redaksjonen. De hadde vært under overvåking, man visste de hadde gått fra kriminalitet til jihad. Likevel kunne de gjennomføre et angrep.

El-Bakraoui-brødrene var også vanekriminelle og kjent av politiet. Da kan det heller ikke ha vært ukjent at de var blitt jihadister?

Khalid hadde en dom på ni år bak seg:

Khalid was wanted on suspicion of terror offences, Belgian media reported, and was previously jailed for nine years after shooting at police during a robbery.

His brother was imprisoned in 2011, a year later, for car-jackings, La Libre reported.

Ikke akkurat småkriminelle.

ibrahim.belkraouhi

Ibrahim el-Bakraoui hadde en lang kriminell karriere. Han detonerte en av bombene på Zaventem-flyplassen tirsdag.

Khalid el-Bakraoui

Khalid el-Bakraoui

Khalid el-Bakraoui skal ha detonert seg selv på metroen en time etter broren. Men hvem detonerte da den andre bomben på flyplassen? Det spekuleres i at det kan ha vært fire jihadister i aksjon tirsdag, for bare Ibrahim er synlig på bildet fra flyplassen. Hvem er de to andre?

En tilfeldighet gjorde at jihadistene ikke fikk med seg den største bomben. De hadde bestilt en maxi-taxi, men krøll gjorde at det bare kom en sedan. Dermed fikk de ikke med seg den største «pakken». Den bomben var altså så stor at den ikke gikk inn i en bil. Da kan man tenke seg hva den kunne utrettet på flyplassen. Midt oppe i all død og ødeleggelse: Manges liv kan ha blitt reddet ved denne misforståelsen.

Drosjesjåføren kjente igjen de tre passasjerne da bildet fra flyplassen ble kringkastet tirsdag. Han meldte seg for politiet og husket adressen han hentet dem.

The report said this led police to raid an apartment block in Schaerbeek, where they discovered an explosive device filled with nails, as well as an Islamic State flag and chemicals.

The driver remembered the men had too much luggage to fit into his vehicle and were forced to leave some behind, Belgian news outlet HLN reported. He was also not allowed to assist them in unloading luggage upon arrival at the airport.

Guardian skriver at det nylig er kommet frem at Bakraoui-brødrene hadde forbindelse til Paris-terroren. Hva er «recently»? Var politiet ukjent med at de var blitt jihadister? Kan det tenkes at de har forsøkt å holde det skjult?

The brothers, Belgian nationals from Brussels with long criminal records, were well known to police. More recently, it emerged that they had clear links to the bloody series of Paris attacks last November that killed 130 people.

Nå viser det seg at brødrene har leid minst to hus til Paris-jihadistene.

One of the el-Bakraoui brothers rented a flat in the Forest area of south-west Brussels that was raided by police last Tuesday, leading three days later to the capture of Salah Abdeslam, the only known survivor among the 10 Islamist gunmen and suicide bombers who attacked the Bataclan concert hall, Stade de France and a string of cafes and restaurants in Paris last November.

Heavy weapons, an Islamic State flag and Abdeslam’s fingerprints were found in that Forest raid, during which another suspected member of the Paris attacks cell, Mohamed Belkaïd, was shot by a police sniper.

Man ruller med øynene når man leser hvor mange funksjoner brødrene har fylt:

An el-Bakraoui brother is also known to have rented a hideout in Charleroi in Belgium where two of the Paris attackers, ringleader Abdelhamid Abaaoud and Bilal Hadfi, one of the Stade de France suicide bombers, met before heading to the French capital.

One of the el-Bakraoui brothers is also believed to have provided ammunition and weapons for the Paris attacks in which gunmen opened fire on bars and at a rock concert at the Bataclan, RTBF reported.

Politiet leter fortsatt etter Najim Laachraoui, hvis DNA er funnet i tre av gjemmestedene. Han kan ha vært en av bombemennene bak Paris-terroren.

 

De ti bak Paris-terroren:

 

paris.13.