Kommentar

Det mest ømtålige spørsmål er om de som er på innsiden av samfunnets institusjoner, er lojale eller bruker sin posisjon til å undergrave eller ødelegge samfunnet. Eller myrde. Bare det å nevne problemstillingen får folk til å fare sammen.

Likevel er det neppe tvil om at sikkerhetsmyndigehtene bak dørene gransker febrilsk om personalet i nøkkelinstitusjoner er til å stole på.

Dette ble sjekket under den kalde krigen, men nå får myndighetene beskjed om at de driver utilbørlig diskriminering hvis de gjør noe lignende. Årsaken er selvfølgelig at etnisitet og religion flyter sammen og gir vedkommende rett til å bli krenket/fornærmet.

Det er flere år siden et medlem av Kongens garde ble jihadist og dro for å utkjempe jihad.

I Belgia handler det om mer alvorlige ting: atomsikkerhet.

Alle politisk korrekte skygger unna når samtalen dreier seg om lojalitet. Men i tilfellet masseødeleggelsesvåpen blir de nødt til å lytte.

Rett etter 22. mars-angrepene kom meldingen om at 11 ansatte ved to belgiske atomkraft var blitt suspendert og hadde fått sine sikkerhetskort inndratt.

De var altså ikke til å stole på. Elleve personer. Det er ganske mange. Kanskje myndighetene fikk panikk?

I februar var det blitt kjent at politiet i november hadde funnet overvåkingsopptak av boligen til en av de fremste innen belgisk atomkraftindustri. Ti timer eller mer. Hva skulle jihadister med dét? Innenriksministeren avslo å forsterke vaktholdet, men i begynnelsen av mars ombestemte han seg og utplasserte 160 soldater.

To dager etter 22. mars ble en sikkerhetsvakt ved et kjernefysisk senter drept i sitt hjem.

didier.prospero.sikkerhetsvakt.myrdet

Didier Prospero, a guard with the G4S security company, was shot dead at his home in the Froidchapelle district of Brussels on less than 24 hours after Belgian authorities stripped several workers of their security passes at two nuclear plants this week.

Ting trenger ikke være forbundet. Men de inviterer til å la fantasien løpe, og flere ting ved terrorangrepene trosser det sannsynlige. Like etter at Prospero ble drept, ble Aderamane Amaroud (38) skutt på trikkeholdeplassen i Schaerbeek. Han var en av flere.

 

The arrests came after news emerged that Mr Prospero was found dead in his bathroom by his three children when they returned home from school on Thursday afternoon. He had received four gunshot wounds. His sheepdog Beauce was also killed and lay next to him.

Belgian prosecutors maintained last night that the murder was the result of a burglary gone wrong, but provided no detailed explanation as to why Mr Prospero, a respectable family man should suddenly have been murdered in a freak burglary.

The killing comes after a string of security scares and breaches around Belgium’s nuclear infrastructure and the discovery last November an Islamic State cell in Brussels had kept a top Belgian nuclear scientist under video surveillance.

The report of Mr Prospero’s murder heightened concerns that the Brussels bombers were plotting to build a radioactive “dirty” bomb — but apparently shelved the plan after security was stepped up at Belgium’s nuclear plants this month following intelligence warnings.

Belgian authorities have played down the risk posed by jihadists to its nuclear facilities in the past.

 

Men fordi myndighetene ikke har spilt med åpne kort og ikke ser ut til å ha gjort jobben sin, oppstår tvilen. Snakker de sant? Vet de hva de snakker om?

Hvem var det som hadde filmet privathjemmet til den ledende atomforskningslederen? Brødrene bak 22.mars-terroren.

The film is believed by security forces to have been taken by Ibrahim and Khalid el-Bakraoui, the brothers who the authorities say were suicide bombers at the Brussels airport and subway station. They are understood to have removed a hidden camera from bushes outside the official’s house.

Nyheten ble kjent 18. februar og innenriksminister Jan Jambon forsikret at atomkraftverkene var sikre. 4. mars ombestemte han seg og utplasserte soldater.

Men terroristene var ikke nødvendigvis ute etter disse.

Belgium prosecutors told the Sunday Telegraph that Mr Prospero was not employed at a nuclear plant, but worked guarding a nuclear medical research facility in Fleurus, near Charleroi, about 30 miles from his home in Froidchapelle.

Hvis IS ville bruke en dirty bomb, var det mest sannsynlig at de ville gå etter et medisinsk foretak.

Prospero arbeidet for vaktselskapet G4S, og de forsikret at hans oppgaver ikke omfattet atomrelaterte virksomheter og at sikkerhetskortet hans ikke var borte. Det kan ha vært damage control, et ønske om å slippe ubehagelige spørsmål, kanskje etter pålegg fra myndighetene.

For faktum er at det har vært flere og enda mer alvorlige hendelser ved belgiske atomkraftverk.

This is not the first time that fears of a terror threat to Belgium’s nuclear power plants have been raised.

In 2013, an engineer from Doel 4, one of the nuclear reactors of a power plant near Anvers, was sacked over concerns that he had been radicalised after he refused to shake his superior’s hand.

Azzedine Kbir Bounekoub

The employee was later identified as the brother-in-law of Azzedine Kbir Bounekoub (photo), a jihadist involved with Sharia4Belgium, who left Belgium to join Isil in Syria in 2012 and had frequently called on Isil sympathisers to launch terror attacks in Belgium.

In another disturbing incident, a turbine at the same Doel 4 reactor was sabotaged in 2014 when someone deliberately turned security cameras the other way and then emptied 65,000 litres of oil used to lubricate the turbine.

The incident, which nearly caused the reactor to overheat, has never been elucidated and there have been no arrests. The federal prosecutor is «seriously considering» the theory that was linked to terrorism, according to the French newspaper Libération.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/03/26/brussels-attacks-nuclear-breach-fears-as-two-more-charged-with-t/