Ingen land kan måle seg med Sverige hva gjelder likestilling som skrivebordsteori og feminisme som politisk ideologi. Men den store selvmotsigelsen er at nettopp i de siste 20 år da velutdannede og ressurssterke kvinner har skrevet mest om likestilling i offentlige utredninger og snakket høyest om den i kongressaler og auditorier, da ble Sverige også verdensledende på voldtektsstatistikk.

Om Sverige var i en normaltilstand, ville voldtektsstatistikken, overgrepene på festivalen We are Sthlm og tafsingen på kvinner og unge jenter i badeanleggene omgående snudd all genusforskning til å omhandle hvordan og hvorfor svenske kvinner har fått endret sin hverdag så drastisk de siste tiårene. Det neste ville være å diskutere tiltak for best å gjenvinne svenske kvinners frihet og trygghet.

Vitenskapsansatte kvinner ved svenske universitet tenker imidlertid ganske annerledes. Universitetslektor Annika Skoglund ved universitetet i Uppsala har fått jämställdhetsstöd (likestillingsstøtte) av universitetet og har valgt å bruke stønaden på «den allmänna trivseln och arbetsmiljön för mig och mina kollegor». Helt bokstavelig bruker hun pengene på skiten i eget reir.

hen-toalett

                                                     Foto: Fra åpningen av hen-toalettet. Med en androgyn figur som krydder.

Onsdag denne uken ble hen-toalettet ved universitetet i Uppsala offisielt åpnet med pomp og prakt og tilhørende musikk og snorklipping. Toalettet er også tenkt å inspirere til nedbrytning av menneskers kjønnsidentitet

– Det vill säga en «lipstick-hen-toalett», där man kan komma och bli inspirerad och kanske leka med sin identitet.

Hen-toalettet er slett ingen jippo, tvert imot; det er «verkligen seriöst»

– Det har ju redan blivit en ganska stor diskussion. Jag tycker att man kan använda humor också utan att se det som ett jippo. Det är verkligen seriöst och det är bra att det väckt tankar hos personalen och hos andra, säger Annika Skoglund.

Det sier mye om Sverige at ved ett av landets mest prestisjefylte universitet har en universitetslektor tatt initiativet til og fått finansiert et hen-toalett av midler øremerket likestilling.

Denne kuriositet av en nyhet forteller hva likestillingsarbeid betyr i Det nye Sverige – og fremfor alt hva det ikke betyr.