Venstre og Krf nekter å la innstrammingsforlik få forkjørsrett. De planlegger liberal asylpolitikk i sine nye programmer, skriver Vårt Land.

KrFs nestleder, Dagrun Eriksen, sier til Vårt Land at de ikke vil la signerte avtaler styre egen programpolitikk i tøffere retning:

Forlikene var en håndtering av situasjonen da, Men det nye partiprogrammet skal derimot avspeile hva KrF vil etter 2017.

Hun avviser at hele strenghetsdebatten snevrer inn handlingsrommet for programmet:

Vi kommer til å være djerve. Du legger jo ikke ut på en farefull ferd over Middelhavet fordi du kan få en «velkomstpakke».

På spørsmål om det nye KrF-programmet blir mer eller mindre strengt, svarer hun:

Jeg håper aldri at KrF lar opinionen styre. Vi må forresten huske at stemningsskifter kan snu den andre veien også: Som da vi så bildene av den omkomne treåringen på stranden i fjor høst. Da ble stemningen rausere.

dagrun-eriksen_01

Dagrun Eriksen vil ikke at Norges befolknings meninger skal styre KrF. 

Tonen i stortingsprogrammene til KrF, SV og Venstre for perioden 2013 – 2017 står i solid kontrast til strenghetsbølgen og «avskrekkende» tiltak som flertallet ble enige om i 2015.

Venstre-nestleder og programkomitéleder Terje Breivik, svarer slik på spørsmålet om det ikke er mer krevende å lage et liberalt partiprogram på feltet nå:

Kanskje tvert imot. Det er viktigere enn noen gang at et liberalt parti ivaretar den humane siden og minner om å verne asylinstituttet.