I en nært forestående avstemning i Kristelig Folkeparti skal det tas stilling til om tillitsvalgte i partiet må være bekjennende kristne. Noen protesterer mot fjerning av bekjennelsesplikten, men et flertall ser ut til å mene at dette kravet skal erstattes av det å være forpliktet på «det kristne menneskesynet».

Et spørsmål melder seg: Hvilket kristent menneskesyn?

Om man ser tradisjonelt og bibelsk på saken, så er vel det kristne menneskesynet omtrent slik: Mennesket er av natur syndig, og kan kun oppnå forløsning gjennom omvendelse og troen på Jesus Kristus.

Hvordan kan dette menneskesynet frikobles fra bekjennelsen?

For de deler av KrF som fortsatt representerer en noenlunde intellektuelt sammenhengende kristen kultur, vil dette neppe gå hjem. Men dette er altså tilsynelatende et mindretall, hvilket formodentlig kommer av at flertallet slett ikke har det tradisjonelle og bibelske synet på saken, men det mer fluffy menneskesynet som har tatt bolig i Den norske kirken.

Om man går litt nærmere inn på dette, vil man oppdage at kirken med menneskesyn betoner to ting: At alle menneskers liv er ukrenkelig, hvilket ikke skiller seg fra en ateists syn på saken, eller at alle mennesker er Guds barn, hvilket ikke skiller seg nevneverdig fra andre religioner.

KrF vil i dag med andre ord sannsynligvis vedta at partiet skal foreta en kursendring i litt mer økumenisk rørete retning. Man antar formodentlig at man gjør seg lekrere overfor velgerne på den måten?

Bullshit-faktoren er høy, f.eks. hos nestleder Dagrun Eriksen:

– Vi kommer ikke til å stille spørsmål som handler om tro, men du må være positiv til kristendommen. Er du kritisk til kristendommen er det vanskelig å oppfylle lojalitetsparagrafen, sier hun.

Man skal fjerne Kristus fra det kristne menneskesynet, men man skal ikke kunne være kritisk til kristendommen, til tross for at en kritisk tradisjon har gjort den til det den er – hva den nå enn er for Eriksen.

 

NRK: Krever fortsatt trosplikt i KrF

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂