Nytt

Den store ekteskapsinnvandringen fortsetter uavbrutt. Hvert år starter man integreringsproblematikken på nytt når det ankommer en ung kvinne fra et muslimsk land – uten utdannelse og uten andre språkkunnskaper enn sitt morsmål. Hun skal, i sitt nye europeiske hjemland, bli den som får hovedansvaret for integreringen av sine barn. Uten nødvendige språkkunnskaper har hun ingen sjanse og den naturlige reaksjonen er å klynge seg til det kjente, sitt eget språk og sin egen kulturbakgrunn. Det vil barna hennes bære preg av når de starter på skolen. Uansett hvor mye lærere og sosionomer jobber med å justere det allerede etablerte islamske verdigrunnlaget.

Hege Storhaug sa det først og Libe Rieber-Mohn gjentok det i 2011:

– Jeg pleier å si at hvis mødrene er godt integrert, er to tredeler av jobben gjort i forhold til barna.

I Norge trodde man at det var nok at barna ble sendt i barnehage. Men hva gjør man når barnehageassistentene heller ikke snakker norsk, bruker hijab, eller veiver med IS-flagg? Hvordan skal barna integreres i en norsk kultur som er blitt borte på grunn av demografiendringer? I Groruddalen er dette allerede en velkjent problemstilling.

En annen hemsko for språkopplæringen er fremdeles: Hva om de nyimporterte mødrene ikke får lov av sine menn?

Mannens rolle i det patriarkalske muslimske samfunnet er ofte hovedårsaken til at kvinnene ikke blir integrert i vestlige samfunn. Når ens ære er forbundet med å ha full kontroll på sin kvinne, så er det risikofylt å gi henne kunnskaper som kan føre til uavhengighet og egne idéer. Da er det greit å være den som kan mest og som kona blir helt avhengig av, selv om det bare gjelder en tur til legen eller et møte med læreren. For mange menn så vil det derfor være helt utenkelig å gi slipp på denne kontrollen frivillig.

I Storbritannia har de muslimske nabolagene vokst seg så store at mange ikke lenger føler at de trenger å lære engelsk. Når til og med 3. generasjon ikke kan språket så må vi slutte å late som om dette går seg til etterhvert. Og dette har britene da også tatt lærdom av. Nå gis det betinget visum. De nyankomne ektefellene må lære språket – ellers er det ut.

File photo dated 13/10/15 of Prime Minister David Cameron chairing the first meeting of his new Community Engagement Forum, as he has pledged £5 million of funding for groups trying to root out the "poison" of extremist ideology in British communities. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Sunday October 18, 2015. The Prime Minister said the money for local campaigns and charities this year would help prevent the "seed of hatred being planted in people's minds". See PA story POLITICS Extremism. Photo credit should read: Jonathan Brady/PA Wire

Som immigrant har man også plikter, sier Cameron.

Immigrants will have to demonstrate how they have improved their English after two-and-a-half years or face being deported, David Cameron has said.

The Prime Minister admitted that the crackdown could see families being broken up.

the changes would apply from October this year to immigrants who arrive in the UK on a spousal visa.

Currently, immigrant women who come to the UK on a five-year spousal visa have to demonstrate that they can speak basic English.

Under the new plans, Mr Cameron said he would “toughen” up the rules to force them to demonstrate that their English language skills has improved after two-and-a-half years or face deportation.

Å få barn gir ingen beskyttelse fra de nye reglene:

He was asked during the interview whether a woman who came to the UK under the spousal settlement programme and had children in Britain could still be deported.

Mr Cameron replied: «They can’t guarantee that they’ll be able to stay.

«We’re now going to toughen up so half-way through the spousal settlement programme – two and a half years – there’ll be another opportunity to make sure your English is improving.

“You can’t guarantee you’ll be able to stay if you’re not improving your language. It is tough but people coming to our country have responsibility too.”

Helt avhengig av statlige språkkurs eller dyre privatkurs er man heller ikke lenger. Det finnes mange gratis språkkurs på nettet, som f.eks. Duolingo.

The Telegraph  The Independent