Innenriks

Skribent Ingeborg Eliassen er bekymret for strengere asylpolitikk, men ikke så mye for kvinnene i Europa. Eliassen engster seg særlig for at regjeringen vil stramme inn på reglene rundt familiegjenforening. Teorien er at dersom flyktningene ikke får familiegjenforening, vil de fungere dårligere og samfunnskostnadene vil bli større enn om de fikk slik gjenforening innvilget.

Eliassen observerer noe hun åpenbart ikke liker, noe hun kaller en ny type mesterskap i Europa: Et Avvisnings-EM.

En ny type europamesterskap er i gang – Avvisnings-EM. I kappløpet om å skremme flyktninger fra å velge akkurat deres land, lukker politikere øynene for skader de risikerer å pådra samfunnene sine på lengre sikt.

Så skriver Eliassen om kvinner i Køln, og kvinnen i Kairo.

Jeg har opplevd det selv, i Kairo. En ettermiddag, i en stille gate, kom en stor flokk tenåringsgutter mot meg, på veg hjem fra skolen. De var ikke annet enn store støyende barn. I det jeg passerte, stilte en av dem seg opp og sperret vegen for meg. Han begynte å grafse. De lo. Andre hev seg med. Guttehender over hele kroppen som kløp og strøk, tafset, dro og grabbet. Jeg tror jeg skrek.

Køln og Kairo til tross – Eliassen er mest bekymret for at innvandrere vil bli avvist. Eliassen er ikke engstelig. Hun lærte nemlig noe på et arabisk-kurs i Kairo. Grafsing, trakassering og det som verre er håndteres enkelt med et trylleformular i imperativ og kondisjonalis.

Men like plutselig som det startet var det over. Fra flere av husene kom det høye, sinte rop fra kvinner på alder med meg selv. De virket momentant: Guttene trakk til seg labbene og pilte nedover veien. På arabisk-kurset den dagen lærte jeg hva kvinner skulle si ved uønsket seksuell oppmerksomhet: Skam deg! Jeg kunne vært din søster!

sexualharassment

Vi må visst lære oss arabisk skal vi holde disse «brødrene» unna.

Men ifølge en FN-rapport så sier 99% av kvinnene i Egypt at de har blitt seksuelt trakassert. De kjenner kanskje ikke til de magiske ordene da, Ingeborg Eliassen?

På vegne av familien (Betalingsartikkel) Adresseavisen 11.01.2016.