Det kommer en dag da dårskap må betales – for mange kom den på nyttårsaften.

Det skjedde også i Skandinavia. Det meldes fra Sverige, fra Gävle og fra Kalmar.

– Männen bildade en ring runt de unga flickorna, som kände sig väldigt trängda. De började tafsa på tjejerna, och slutade inte trots att flickorna vid upprepade tillfällen sa ifrån.

I Tyskland, skjedde det ikke bare i Køln. Det meldes fra andre store byer over hele Tyskland at kvinner ble omringet, robbet, tafset på og voldtatt av menn med «north African and Arabic appearance».

A huge number of women have come forward saying they were victims of the shocking crimes, which included rape, sexual assault, and robbery.

In this Monday, Aug. 20, 2012 photo, an Egyptian youth, trailed by his friends, grabs a woman crossing the street with her friends in Cairo, Egypt. Several youth groups and activists have held protests and sit ins against sexual harassment, particularly during Muslims holidays which witness a surge of mobs of teenagers sexually harassing women in groups, in the streets. (AP Photo/Ahmed Abdelatif, El Shorouk Newspaper)

Foto: Frihet betyr frihet til å gjøre hva du vil, også forsyne seg av jentene. Dette bildet fra Kairo 20. august 2012 sier mye om hvilke holdninger som ble sluppet løs etter den arabiske våren. Den seksuelle trakasseringen var ikke noe nytt, men det var en smertelig erfaring at menn ikke forsto at frihet betød respekt for andre. Disse holdningene har nå kommet til Europa. 

Den kloke lærer av andre, mens dåren lærer av erfaring, sier et gammelt ordtak. I flere år har europeere ytet aktiv motstand mot å lære av andre og av historien. Vi har nektet å lære av en 1400 år gammel historie – selv om den ikke er endret.

Under den tyrkiske invasjonen av Kypros i 1974, ble greske jenter ned i 12-årsalderen ødelagt for livet av de grove massevoldtektene de ble utsatt for

Turkish troops were responsible for wholesale and repeated rapes of women of all ages from 12 to 71, sometimes to such an extent that the victims suffered haemorrages or became mental wrecks.

(Hele rapporten av 10. juli, 1976 fra The European Comission of Human Rights, kan leses her ).

De siste årene har historiene fra Midtøsten sjokkert alle, men vi ville ikke lære. Tvert imot! Det er bare noen få måneder siden europeiske kvinner veivet med store plakater og ønsket «Refugees welcome!». Da hadde man allerede rapportert om voldtekter fra Kairo og Tharir-plassen, fra Istanbul og Taksim-plassen. Det var skrevet om kristne som jages, drepes og voldtas og Amnesty hadde samlet vitnesbyrd fra desperate yezedikvinner og deres skjebne.

En liten uke etter nyttårsaften kommer nye sannheter fra Køln. Det var flyktningehjelpere – Refugees Welcome – som ledsaget araberne til sentrum av byen denne kvelden.

Det er utallige historier å ta av. Kypros, Kairo og Istanbul er som små prikker på et teppe av ydmykelse, trakassering og vold som millioner av kvinner lever under. Nå bres teppet over Norden og Europa.

Kalmar og Køln er mulig fordi vi ikke ville lære. Det begynner kanskje å demre nå – også for kvinnene i Europa –  for ingen læremester er så god som erfaringen – men den sender noen fryktelige regninger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂