Senterpartiets Laila Melkvoll reagerer på at hun har kommet på en liste over «venstreekstreme» og «landssvikere» som Oddbjørn Jonstad administrerer på nettsiden nabokjerringa.no.  Jonstad står også bak sider som Milorg og Riksrettkontoret. Laila Melkvoll sier til NRK at hun ønsker større politiinnsats mot sjikanen på nettet.

Det er aldri hyggelig å komme på lister man ikke har kontroll over, og Laila Melkvoll har grunn til å reagere på at hun er notert på nettsiden, men er det grunn til å trekke frem straffelovens §185? Det hele minner mer om en sak for personopplysningsloven og lovligheten av å bearbeide personopplysninger digitalt.

Jonstad og Melkvoll står langt fra hverandre politisk, Melkevoll har den siste tiden vært aktiv i debatten om et nytt asylmottak på Landås i Bergen, noe Lindstad reagerer negativt på. Men i en digital tidsalder skjer mye av den politiske debatten på nett, og hvis alt som muligens går over streken skal rammes av § 185, blir det ikke mye diskusjon tilbake. For synspunkter som ikke deles av det politisk korrekte Norge, er ikke nødvendigvis kriminelle, og spørsmålet er om ikke Melkvoll viser hva som driver  ønsket om en klappjakt på alle «nettrollene» når hun sier til NRK:

Jeg synes det er utidig å bli plassert på en slik liste. Målet må jo være å skremme meg til å være stille.

Melkvoll er glad for at Kripos har opprettet en egen nettpatrulje, men etterlyser enda større politiinnsats mot hatefulle og sjikanerende ytringer på nett.

Ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas mener Jonstad oppfordrer til straffbare handlinger som sabotasje eller vold, og sier til Vårt Land at PST bør undersøke nettstedene, noe Jonstad kommenterer slik:

Vi har overhodet ikke slike tanker. Vi vil bare vise frem hva folk står for, og håpe at de kommer på bedre tanker.

Har det aldri slått dem som vil bruke §185 til å slå ned på «nettrollene», og sjikanen, at det er de selv som vil skremme folk til å være stille? For når Senterpartiets representant i justiskomiteen, Jenny Klinge sier til NRK at hun vil be justisministeren om en skriftlig redegjørelse om hvilke ressurser politiet får til å etterforske slike saker, og at Sp etterlyser en klarere satsing på straffeforfølging av ytringer på nett, er vi på vei mot et samfunn der politisk motstand ytret i sterke ordelag på nett er blitt straffbart.

Melkvoll mener imidlertid at vi må sende tydelige signaler på hva som ikke er greit.

Vel, i et demokrati handler det om å leve med uenighet, om å vinne og å tape valg. At noen kaller Melkvoll landssviker, bør hun faktisk tåle.  Melkvoll og co bør begynne å lytte til hva de selv kaller sine politiske motstandere. Det er, for å si det forsiktig, ikke særlig pent det heller.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂