Nytt

Vesten står overfor bare dårlige valg i Syria, men det verste på lang sikt er å inngå en allianse med Vladimir Putin og Bashar al-Assad. Da vil Vesten miste sin moralske legitimitet og sunni-opprøret vil hente ny næring fra beviset de har fått på at Vesten er ondskapsfull.

På kort sikt er en slik allianse med Putin, Assad og Teheran mest lønnsomt. Men sunni-ekstremismen lar seg ikke nedkjempe militært. Den lar seg lik effektivt bekjempe på hjemmebane, i Europa og USA. Ideologisk.

Denne muligheten gir Vesten fra seg hvis det inngår allianse med tyrannene.

Vesten er trett av intervensjoner og den muslimske verdens problemer. Obama og Putin snakker sammen i Antalya. Det tennes håp om en fred i Syria.

En av dem som har bitt på agnet er Danmarks tidligere utenriksminister Per Stig Møller, fra de konservative, som i klartekst går inn for en allianse med Assad.

En umage form for alliance med Assad og hans russiske beskytter, Vladimir Putin, er nemlig den eneste vej mod en varig løsning i det krigshærgede land, som Islamisk Stat kontrollerer store dele af, siger den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) til Finans.

»Hvem vil angribe Vesten? Det vil Assad ikke. Vil IS? Ja, det har vi set, de vil. Og hvis vi gør som hidtil, så risikerer vi, at IS etablerer sig fast i store dele af Syrien – måske endda i hele landet. Akkurat som Taleban gjorde i Afghanistan,« siger Per Stig Møller, der var udenrigsminister fra 2001 til 2010.

Hvis Vesten smider Assad på porten uden at have et alternativ, ender vi nemt med et nyt Libyen, der efter Moamar Gaddafis fald i 2011 er sunket dybere og dybere ned i en blodig borgerkrig, siger han.

Nato skal finde fælles fodslag med den russiske præsident Putin, der kan presse den syriske diktator til at gå med til en »overgangsregering og et frit valg, hvor Assad skal acceptere valgresultatet, hvis han taber.«

»Det har Assad tidligere sagt, at han er indstillet på, så her må man tage ham på ordet,« siger den 73-årige Per Stig Møller.

Forslagene smaker av opportunisme og kynisme, og et kortsiktig ønske om å løse en krig som er komplisert og har dypereliggende årsaker. Noen tror det er begynnelsen på en islamsk tredveårskrig. Sunni-statene vil aldri finne seg i at Iran går seirende ut av krigen. De ville understøtte et opprør som ville bli mer alvorlig enn al-Qaida i Irak og Taliban.

Jyllands-Posten spør om Vesten virkelig skal samarbeide med som brukte giftgass mot egen befolkning. Møller bruker Stalin og nazismen som eksempel, men glemmer at Stalin først inngikk en pakt med Hitler. Det var først da denne brøt avtalen og gikk til angrep at Stalin ble partner.

Putin intervenerer på andre premisser enn det Vesten ville gjort.

»Ja, men det gjorde Stalin også, og vi samarbejdede med ham under 2. Verdenskrig mod Hitler. Vi må også tænke på vores egne befolkninger. Hvem vil os noget ondt, når det her er overstået? Det vil IS, hvis de ender med at stå tilbage. Det vil Assad ikke.«

»Jeg siger ikke, at vi skal bevare Assad, men at vi sammen med russerne skal skabe en alliance, som betyder, at diktaturet i Syrien afvikles, når man har banket IS ned.«

Det er grenseløst naivt å spørre «Hvem vil os noget ondt, når det her er overstået?». Svaret er: Mange. Også Assad. Assad har konsekvent falt Vesten i ryggen, fra støtte til røde terrorister på 70 og 80-tallet, til å støtte al-Qaida i Irak. Han har neppe endret karakter etter å ha latt IS bygge seg opp.

Det som er på gang i Midtøsten er en nedsmelting, en implosjon. There is only so much the West can do.

Det Vesten kan gjøre er å bevæpne kurderne. Heller ikke det har Europa og USA mannet seg opp til, annet enn symbolsk.

 

http://finans.dk/finans/politik/ECE8221520/Per-Stig-Møller-Vi-må-omfavne-Assad-ligesom-vi-omfavnede-Stalin-mod-Hitler/?ctxref=ext