Nytt

Barack Obama vil torsdag kunngjøre at USA beholder halvparten av styrken i Afghanistan på 9.800 mann og overlater dermed den videre avgjørelsen om amerikansk nærvær til etterfølgeren.

Meningen var å trekke seg helt ut. Men sikkerhetssituasjonen tvinger Obama til å revudere.

 

The current American force in Afghanistan of 9,800 troops will remain in place through most of 2016 under the Obama administration’s revised plans, before dropping to about 5,500 at the end of next year or in early 2017, senior administration officials said.

I stedet for å legge vekt på «beholder» halvparten, kan man heller si at Obama reduserer styrken med 50 %. 5.400 er ikke nok til å gjøre den jobben Obama foregir: Å sørge for backup til regjeringshæren.

us.troops.afghanistan

Foto: Afghanistan er ingen vanlig krig. Den første Irak-krigen var en klassisk krig. Den andre ble en del av det som 9/11 markerte: En krig mot Vesten, som også omfatter islam selv. Man kan ikke trekke seg ut av en slik krig. Det er fienden som bestemmer om den fortsetter og hvor.

New York Times kverner på at dette er den lengste krigen USA har utkjempet: Hele 14 år. Men det burde kanskje ha gått opp for avisen at dette er en ny type krig, og den vil pågå enten USA trekker seg ut eller ikke. USA kan ikke trekke seg fra en krig andre har erklært. Den ruller videre: Irak, Syria, Libya, Egypt, Jemen.

USA er involvert også på hjemmefronten, det viser alle IS-rekruttene som enten drar til Syria eller planlegger terror på hjemmebane.

Når skal det gå opp for mediene?

http://www.nytimes.com/2015/10/16/world/asia/obama-troop-withdrawal-afghanistan.html