Det kalles «snub» på engelsk. Men Barack Obamas kalde skulder til Jens Stoltenberg er noe mer og minner om en ydmykelse. For åpen scene. Hvorfor gjør Obama noe slikt mot en kandidat han selv angivelig håndplukket sammen med Angela Merkel?

obama.stoltenberg

foto: Jens Stoltenberg hos Obama i oktober 2011. Han hadde stått på ventelisten til Det hvite hus lenge.

Stoltenberg skulle være i Washington i tre hele dager. Han meldte sin ankomst god tid i forveien og ba om et møte med presidenten. Intet svar.  To av hans medarbeidere lekker historien til mediene. Obama undergraver Stoltenbergs stilling.

Tidligere amerikansk ambassadør til NATO under både Bush og Obama, Kurt Volker, sier Obama bryter en lang tradisjon:

 “The Bush administration held a firm line that if the NATO secretary general came to town, he would be seen by the president … so as not to diminish his stature or authority,” he told me.(Josh Rogin i Bloomberg View)

Obama hadde ikke noe fullpakket program. Det kan ikke være grunnen.

“It is hard for me to believe that the president of the United States has not found the time to meet with the current secretary general of NATO given the magnitude of what this implies, and the responsibilities of his office,” Volker said.

stoltenberg.obama

foto: Stoltenberg møtte Obama under NATO-toppmøtet i Wales i september, da han overtok jobben fra Anders Fogh Rasmussen.

Stoltenberg kom rett fra en konferanse i Brussel der han understreket behovet for samhold stilt overfor et sammenfall av kriger: Ukraina og IS.

Obamas svar er å gi ham en kald skulder.

Stoltenberg er i Washington for å delta på et stort seminar:

Stoltenberg is in town primarily for the NATO Transformation Seminar, a once-a-year strategic brainstorming session that brings together NATO’s leadership with experts and top officials from the host country.

I siste liten ble det funnet tid til et møte med den nye forsvarsministeren Ashton Carter.

Stoltenberg måtte svare på spørsmål fra BBC i går om han var blitt ydmyket av Obama. Det avviste han med et tvungent smil og sa han har møtt Obama tidligere og sikkert kom til å gjøre det i fremtiden. Det lød ikke overbevisende.

Obama Snubs NATO Chief as Crisis Rages