President Joe Biden lover å gjenoppbygge NATO. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

USAs president Joe Biden har lagt ut en video av sin telefonsamtale med Nato-sjef Jens Stoltenberg. Der lover han å gjenoppbygge alliansen.

Biden brukte også samtalen til å rose Stoltenberg for hans rolle i å opprettholde Nato de siste årene.

– Jeg vil takke deg for din ledelse og ditt personlige diplomati gjennom de siste årene. Du har vært uvurderlig, sa den nyinnsatte presidenten.

Bidens forgjenger Donald Trump var tidenes mest Nato-skeptiske president i USA, og han kalte alliansen utdatert i sin valgkamp i 2016. Under et toppmøte i Brussel skal han ha vært nær ved å trekke USA ut av alliansen, og flere av hans tidligere forsvarsrådgivere advarte under valgkampen i 2020 om at han kunne gjennomføre en slik uttrekking dersom han ble gjenvalgt.

– Jeg vil gjenoppbygge og gjenetablere alliansene våre, og jeg vil begynne med Nato. Som du vet fra før, støtter jeg veldig sterkt vårt felles forsvar, basert på felles demokratiske verdier, sa Biden i telefonsamtalen.

Han bekreftet også at USA står ved Nato-paktens artikkel 5 om at et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

Publiseringen av den velregisserte videoen er et uvanlig skritt, ettersom slike samtaler gjerne bare blir gjengitt i korte, offentlige referater.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂