Nytt

Etter at tyske sikkerhetsmyndigheter fra «pålitelige kilder» fikk vite om «en konkret trussel» om et angrep fra personer med «islamistisk bakgrunn», besluttet politiet å avlyse søndagens karnevalsopptog i Braunschweig i den tyske delstaten Niedersachsen kort tid før det skulle starte.

Mens forsamlingsfriheten ifølge Jyllands-Posten er truet i Danmark, ser friheten til å arrangere opptog ut til å svekkes hos naboen i sør. Det er ikke lenge siden det ukentlige mandagsopptoget til den anti-islamistiske bevegelsen Pegida i Dresden ble avlyst av lignende grunner.

Opp mot 250.000 besøkende var søndag ventet til karnevalet i Braunschweig. Begivenheten er det største karnevalsopptoget i Nord-Tyskland.

Hundretusenvis av personer ventes å delta under andre karnevals­arrangementer i flere andre tyske byer i morgen. Innenriksdepartementet opplyser at det ikke finnes holdepunkter for å anse disse som truet, og legger til at det ikke er noen økt terrorfare i Tyskland.

Det er fortsatt en høy abstrakt risiko.

Det lyder ikke særlig overbevisende at den abstrakte risikoen er konstant. Det er nå flere holdepunkter enn tidligere for å se copycat-mønstre. Attentatmenn går f.eks. etter jødiske mål, lar seg ikke skremme av sikkerhetstiltak, og ofrer gjerne livet. Det fremtrer klarere nå enn før. Signaleffekter som dette, trusselen mot Pegida-marsjen og den generelt oppiskede stemningen, risikerer da også å gi andre terroraspiranter blod på tann.

Politiets handlinger i Braunschweig er imidlertid mer talende enn innenriksdepartementets ord, som nok er ment til å roe gemyttene. Med mindre det skyldes at folk i presumptivt ansvarlige posisjoner ikke vil ta innover seg en erkjennelse som er utbredt i førstelinjen. Sånn sett er det kanskje riktigere å si at den politiske terrorpersepsjonen er som før.

 

Frankfurter Allgemeine: Karnevalsumzug in Braunschweig abgesagt