Nytt

Aktivisten Max Blumenthal hadde like før han dukket opp i NRK Urix tirsdag, oppført seg slik i den tyske Forbundsdagen at han og kameraten David Sheen er utestengt på livstid.

 

Søndagen skulle han egentlig ha talt på Volksbühne-teatret i anledning Krystallnatten, men da det ble kjent slags uttalelser han har kommet med, og hva han står for, ble det straks uaktuelt å ha noe mer med ham å gjøre.

Gregor Gysi fra partiet Die Linke var blant de som avlyste sitt planlagte møte med Blumenthal. Die Linke er et sosialistisk parti med røtter i SED, som Gysi har vært medlem av siden 1967. I tysk politikk er man av historiske årsaker forsiktig med å kritisere Israel for skarpt. Det visse usynlige grenser for hva en parlamentariker kan være med på.

blumenthal.sheen

Mandag kom Blumenthal sammen med kollega David Sheen til Riksdagsbygningen, invitert av høytstående politikerene fra Die Linke, Annette Groth og Heike Hänsel. De er godt kjent for sin Israel-fiendtlige linje.

Blumenthal og Sheen ville ikke finne seg i at Gysi meldte avbud. De ville ha en forklaring og en unnskyldning for at han karakteriserte dem som antisemitter. Da de mandag fikk øye på ham inne i Forbundsdagen, forsøkte de å tvinge ham til å svare. Da han nektet, tok de opp jakten. Gysi, som har hatt tre hjerteinfarkt, løp mot toalettet, men ble raskt tatt igjen. Forfølgerne filmet hele opptrinnet og David Sheen brøt seg inn og ropte mot Gysi:

gysi.bundestag
foto: David Sheen forsøker å presse seg inn på toalettet. Gysi er indignert og virker redd.

-You slandered me publicly, called us anti-Semites. I am going to have to go back to Israel and deal with the reputation you made. I am going to have death threats on my life because you slagged me publicly … Are you going to take responsibility for the threats on my life?

Gysi, som ble regelrett overfalt, svarte bare med:

 

Raus hier!

Gysis kollegaer stod og så på, og klarte kun å ynke frem:

-David, please!

Annette Groth, Heike Hänsel og Inge Höger ble tirsdag kalt inn på teppet av Forbundsdagen. Det er mulig at noen av dem mister plassen sin i parlamentet på grunn av hendelsen.

Blumenthal og Sheen ble permanent utestengt fra Riksdagsbygningen.

Tirsdag fikk Blumental frie tøyler av Gry Blekestad Almås i NRK Urix.

For en lengre sekvense filmet av en som øyensynlig står på Blumenthal og Sheens side: