Nytt

Max Blumenthal er ikke bare kritisk til Israel, han er fiendtlig på en måte som ikke lar seg adskille fra antisemittisme. Søndag skulle han talt på det ærverdige Volksbühne-teatret i Berlin i anledning Krystallnatten. Men da ledelsen fikk høre hva han har sagt og skrevet, ble opptredenen avlyst.

 

Max_Blumenthal_on_RT_America

Mandag skulle Blumenthal møtt leder av Die Linke, Gregor Gysi i Forbundsdagen. Gysi er også jøde. Da Gysi fikk seg forelagt Blumenthals uttalelser, ble møtet avlyst.

Det forhindret ikke at han ble invitert inn i NRKs utenriksmagasin Urix tirsdag av Gry Blekastad Almås. Almås skulle kaste lys over om amerikanske jøder var i ferd med å bli mer kritisk til Israel. Tove Bjørgaas snakket med JStreet, det liberale motstyket til AIPAC. Svarene var både óg. Men det er ikke vanskelig å merke hva Almås mener: Hun er utålmodig etter å få bekreftet hypotesen.

Det fikk hun til overmål da Blumenthal startet opp sitt verbale maskingevær. Blumenthal kalt Israel hele tiden for JSIL, Den jødiske staten Israel i Levanten. Parallellen til ISIL var ikke tilfeldig. Blumenthal mente Israel gjør akkurat det samme som ISIL; renser områder, halshugger folk med droner, bygger murer, beleirer dem, undertrykker osv. Det var ikke måte på.

Retorikken var ikke bare militant, den var totally off the wall. Den var forskrudd. Man forstår at Blumenthal ble kansellert i Tyskland. Men i Norge står dørene åpne til statskringkastingen.

As The Algemeiner reported throughout this week, two of Germany’s most well-known left-wing members of parliament, Volker Beck of the Green Party and Petra Pau of Die Linke (“The Left,”) pointed to Blumenthal’s frequent “anti-Semitic” comparisons between Nazi Germany and Israel in a letter to the directors of the Volksbühne.

The letter, also signed by Reinhold Robbe, a prominent pro-Israel advocate in Germany, asserted that the meeting would allow Blumenthal and his cohort David Sheen, an anti-Zionist activist, “to promote anti-Semitic prejudice by comparing the terror of the Nazis with Israeli policies.” They would do so on the anniversary of an episode “that is recognized as the beginning of the persecution, the deportation, and the killing of over six million European Jews.”

As also reported by The Algemeiner, Gregor Gysi, the leader of Die Linke, canceled a discussion with Blumenthal at the Bundestag, Germany’s parliament, scheduled for Monday. Gysi reached his decision after Benjamin Weinthal, a Berlin-based journalist and political analyst, presented him with evidence of Blumenthal’s anti-Semitic activities and writings.

At en slik person slipper til i NRK forteller flere ting: NRKs journalister eier ikke kritisk sans. De har mistet faglig autoritet og tyngde. De har ikke vurderingsevne og har slått inn på en ideologisk vei hvor det ikke er noen sperrer mot høyre.

Blumenthal synspunkter er høyreekstremisme. Antisemittisme av dette kaliberet tilhører ytterste høyre fløy, akkurat som ISIL.

I sin venstreradikale tørst etter å ramme Israel har NRK landet i et selskap hvor det er åpne skott til notoriske antisemitter.

Kritikk som denne tar de ikke til seg. Det var kanskje ikke tilfeldig at Gro Holm brukte stormfront.org som kilde på jødisk mediemakt i USA?

Når man inviterer en som Blumenthal motbeviser man at det var et feiltrinn. Da blir det systemfeil.

Blumenthal er for øvrig sønn av Sidney Blumenthal, en av Bill Clintons nærmeste rådgivere. Han omtales som den mest lojale Clinton-medarbeider og skal nå fungere som rådgiver for Hillary.

Wikipedia beskriver sønnens løpebane som lovende til å begynne med, han får sjanser, men utvikler seg i stadig mer radikal retning. Han utestenger seg selv fra seriøse medier når han begynner å snakke om Israel som nazi.

Blumenthal won the Online News Association‘s Independent Feature Award for his 2002 article on Salon.com, Day of the Dead.[8][9] The piece stated that the killing of hundreds of women in Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico was connected to the policies of corporate interests in the border city.[10] Blumenthal contributed to The Huffington Post from 2009 to 2011.[11]

In 2011, Blumenthal wrote a story claiming that Israeli forces trained American police departments in anti-protester techniques, including torture, quoting Fordham University Law Professor Karen J. Greenberg.[12] Contacted by Jeffrey Goldberg of The Atlantic and Adam Serwer of Mother Jones, Greenberg told Goldberg that «I never made such a statement», while she told Serwer «I did not intend to assert these allegations as fact…the entire sense of the quote is inaccurate.»[13][14] Blumenthal responded that he quoted Greenberg accurately and speculated that she had been «intimidated by Goldberg and the pro-Israel forces he represents».[15][16]

Blumenthal joined Lebanon’s Al Akhbar in late 2011 primarily to write about Israel-Palestine issues and foreign-policy debates in Washington, noting on leaving in mid-2012 in protest of its coverage of the Syrian civil war that it «gave me more latitude than any paper in the United States to write about … Israel and Palestine».[17] He ended his association with Al Akhbar in June 2012, over what he viewed as the newspaper’s pro-Assad editorial line during the Syrian uprising that he said was spearheaded by Amal Saad-Ghorayeb.[18][17]

Blumenthal compared Israel with the Nazi regime and characterized Israeli soldiers as «Judeo-Nazis», which earned him the ninth place on the Simon Wiesenthal Center‘s list of the year’s top ten antisemitic personalities in 2013.[19]During the Russel Tribunal on Palestine, he also made a comparison between Israel and ISIL. In a follow-up, journalist Rania Khalek created the Twitter hashtag JSIL; «The Jewish State of Israel in the Levant».[20]

 

 

http://www.algemeiner.com/2014/11/09/as-germany-marks-kristallnacht-anniversary-leading-berlin-theater-cancels-event-with-anti-semitic-son-of-clinton-advisor/

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Max_Blumenthal