Nytt

Fredsprisen ble klokken 11 i dag lagt frem av Nobelkomiteen ved Thorbjørn Jagland.

Prisen går til den 17 år gamle pakistanske jenta Malala Yousafzai, som ble et internasjonalt symbol i 2012 etter å ha blitt skutt i hodet av Taliban for å ha stått opp for jenters rett til å gå på skole, og den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi, kjent for sin aktivisme mot barnearbeid og for utdannelse.

Alfred Nobels testamente spesifiserer at fredsprisen skal tildeles den som forhindrer krig, bidrar til nasjonenes forbrødring, oppretter og sprer fredskongresser, og bidrar til et globalt samarbeid om nedrustning.

Det kan, som en del tidligere år, settes spørsmålstegn ved hvor mye årets prisutdeling har å gjøre med det opprinnelige testamentet til Nobel, uansett hvor beundringsverdige vinnerne kan sies å være, og hvilken modig og fantastisk innsats de har lagt ned for sine fanesaker (som Malala for øvrig har blitt tildelt flere titalls priser for tidligere).

Jagland understreker under pressekonferansen hele tre ganger at prisen gikk til en pakistansk muslim og en indisk hinduist, i et vaklete forsøk på å knytte den opp mot fred og forbrødring mellom nasjoner. På VGs direktesending trekker avisens politiske redaktør Hanne Skartveit entusiastisk frem det samme, og kaller det for «fredsbiten i det hele».

Utmerket at prisen bidrar til fred og forsoning mellom folkeslag, eller i det minste mellom to personer som Jagland på spørsmål innrømmer å ikke vite om har møtt hverandre før, men er det ikke meningen at det var mottagerne av den som skulle ha sørget for det? Fredsprisen fremstår i dag som en menneskerettighetspris.

Les også

-
-
-
-