Nobels fredspris bør omdøpes til Jaglands pris. Thorbjørn Jagland har bemektiget seg prisen og deler den ut til sine favoritter. Noen ganger treffer han blink, som med Liu Xiaobo, andre ganger bommer han totalt.

Denne gang bommer han. Privatiseringen av fredsprisen betyr at prisens renommé synker.

Tildelingen til Barack Obama bar også Jaglands stempel. I dag fortoner den tildelingen seg som merkeligere enn den gjorde den gang. Jagland ønsket å belønne håpet, Obamas budskap og det faktum at en svart var valgt til president.

I år er det anerkjennelsen av et storpolitisk arbeid. Det er en dreining av Nobels fredspris til et politisk instrument som representerer noe nytt og gjør prisen til noe helt annet.

Som det blir sagt: Det sitter forkjempere for ytringsfrihet rundt om i verden som har betalt en høy pris, som kunne trenge den oppmerksomheten og æren en fredspris innebærer. Jaglands tildelinger går på bekostning av disse.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂