Nytt

Mye kan sies om Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen, men prisen til Liu Xiaobo er blant de mest ærefulle tildelinger. Sverige derimot har gitt årets litteraturpris til en forfatter som slikker systemet opp etter ryggen.

Han er medlem i kommunistpartiet og viseformann i den kinesiske forfatterforeningen som er maktens røst. Da han var på bokmessen i Frankrike for fire år siden forlot han salen sammen med forfatterforbundets representanter da kinesiske dissidentforfattere fikk ordet.

Nå er det slik at verden har fått litt å sammenligne med. Ai Weiwei spiller noe av samme rolle som Sakharov i det gamle Sovjet. Han bor i landet og våger likevel snakke som en fri mann. Desto større grunn til å lytte til hva han sier om årets litteraturpris.

Kanskje man skal se dette som uttrykk for dagens offisielle Sverige. De Aderton ville aldri gi prisen til Salman Rushdie. Akademiet ville ikke en gang støtte Rushdie. Kerstin Ekman trakk seg i protest. Når Akademiet skal gi prisen til en representant for Kina velger de en systemtro forfatter. Det sier en del om hvor systemtro det nye Sverige er. Like søker like.

Den kjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei kaller utnevnelsen av landsmannen Mo Yan til Nobelpristageren i litteratur for en spøk.

Årets nobelprisvinner i litteratur, kinesiske Mo Yan, er glad for prisen, men kan ikke se at den betyr noe.

– Dette her forderver Nobels litteraturpris og vanærer også tidligere prisvinnere, sier den harde kritikeren av det kinesiske enpartisystemet.

Han anser det som oppsiktsvekkende etter de reglene Nobelkommitéen gir ut sine prisvinnere.

– For bare to år siden gikk en fredspris til en kineser (Liu Xiaobo), som ville uttrykke sine synspunkter. Før det hadde han blitt kastet i fengsel ettersom det ble sagt at det skadet Kinas sikkerhet. I dag fikk en kineser litteraturprisen, en kineser som ikke bare ikke skriver om den politiske situasjonen, men skjønnmaler den, sier Weiwei.

Han ser Mo Yan som en representant for den kinesiske regjeringen, og kan ikke forstå hvordan Nobelkomitteen valgte en slik person som prisvinner etter en målestokk som er helt annerledes enn den som ble anvendt da Liu Wiaobo fredsprisen i 2010.

http://www.aftenposten.no/kultur/Ai-Weiwei—Arets-tildeling-forderver-litteraturprisen-7014580.html