EU-sentralbanksjef Mario Draghi kunngjorde i dag at styringsrenten settes ned fra 0,15 % til 0,05 %, og – mer oppsiktsvekkende – at Den europeiske sentralbanken skal sette i gang et program for kjøp av obligasjoner i markedet.

Obligasjonskjøpsprogrammet innebærer at sentralbanken kjøper pantesikrede verdipapirer som banker og andre institusjoner har utstedt.

Gjennom å gjøre det bidrar sentralbanken til å holde langsiktige renter ned og tilføre likviditet som kan brukes til vekstfremmende investeringer.

Tiltakene er et kompromiss mellom Tyskland på den ene siden, som helst ville unngå slike virkemidler, og Frankrike og Italia på den andre, hvor man etterlyser enda kraftigere tiltak for å få lenge etterlengtet ny fart på økonomien, som begynner å trues av deflasjon.

Draghis verktøykasse begynner med dette å tømmes. Vi han ved neste korsvei ta til orde for lignende kvantitative lettelser som britene og amerikanerne allerede har iverksatt?

Det er mindre mas om euroen nå, gitt at de kortsiktige truslene mot dens eksistens ble ryddet av veien. Ikke desto mindre er det enda ingen utsikter til løsning av de langsiktige problemene.

 

E24: Splittet ESB varsler kjøpsprogram

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂