Et boliglån på 3 millioner kroner kan bli ytterligere 30.000 kroner dyrere i året før skatt.

– Det har skjedd mye på én gang. Vi har jevnt over fått sterke januartall fra handelspartnerne, sterke vekst- og inflasjonstall fra USA, som smitter over på de globale renteutsiktene. I tillegg har det vært en svensk prisvekst som var langt over prognosen til Riksbanken.

– Og også her hjemme har tallene for arbeidsmarkedet, fastlandsøkonomien og ikke minst kjerneinflasjonen vært sterkere enn ventet, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen om oppjusteringene.

Svak krone

Kronekursen er nå nesten 4 prosent svakere enn det Norges Bank har regnet med, målt mot en indeks av våre viktigste handelspartnere.

– Valutakursene forklarer ikke hele importkostnadene, de får ikke fullt gjennomslag umiddelbart. Men noen prosent avvik sammenliknet med det Norges Bank så for seg, gjør at den importerte prisveksten vil avta mindre, sier Hov.

Sjeføkonomen er opptatt av det stramme norske arbeidsmarkedet, den høye sysselsettingen og en prisvekst som er godt over det Norges Bank har sett for seg.

Bankene tjente mer penger, men stadig flere får mindre å rutte med

10. mars kommer konsumpristallene for februar. De kan bli svært viktige for hva Norges Bank bestemmer seg for noen dager senere.

Forventingene fra sentralbanken denne gangen for kjerneinflasjonen er 5,9 prosent, skyhøyt over det langsiktige målet på 2 prosent.

– Februartallet blir svært viktig. Vi fikk en overraskelse i januar godt over prognosene til Norges Bank. Hvis avviket for februar står seg eller blir større, vil det fyre ytterligere opp under rentespekulasjonene.

– Klimaet vi er inne i tilsier at det må et større avvik på nedsiden for at renteforventningene skal dempe seg, sier Hov. Med andre ord må det nå klart lavere inflasjonstall enn forventet, for at rentemarkedet skal beroliges, mener Hov.

Hov sier at deler av svingningene vi ser i markedet nå, uansett er knyttet opp mot internasjonale renteforventninger. Her kan det komme overraskelser, eksempelvis arbeidsmarkedstall i USA og de amerikanske inflasjonstallene for februar.

– Vi må være ydmyke og ikke bli fartsblinde, men renteforventningen er skrudd kraftig opp, understreker sjeføkonomen.

Skulle styringsrenten ende på 3,75 prosent, er det hele 2 prosentpoeng over det Norges Bank har sagt er en konjunkturnøytral rente: En rente som verken gir gass eller bremser norsk økoomi.

– Og Norges Bank har sagt at renten allerede begynner å virke innstrammende på økonomien, minner Hov om.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.