Kommentar

David Cameron lover kamp mot ISIS, for å hindre at volden når britiske byer. Men hva skjer i praksis? En ung brite er en av ISIS’ ledere.

Det er et misforhold mellom Camerons ord og hva som er realiteten – på hjemmebane. Utviklingen har løpt fra politikerne. De våkner for sent.

storbritannia.aine-davis

Historien om Aine Davis sier mye om dagens Storbritannia: Unge fra oppløste hjem blir medlem av bander. De havner i fengsel, omvender seg til islam og radikaliseres. Jihad er karrierevei, veien til eventyr, spenning. Kriminelle handlinger blir plutselig høyverdige og lovlige.

Hva har samfunnet å sette opp mot dette som kan lokke de unge vekk fra jihads vei? Cameron snakket om at kampen gjelder «anstendighet, toleranse og moderasjon». Man hører den plumpe lyden av noe som faller til jorden.

Norge har noe av de samme problemene: 36 prosent av gutter fullfører ikke videregående, og en enda større andel ungdom fra ikke-vestlige land. Hvor blir det av dem? Ganske mange vil havne i asosialitet. Noen i kriminalitet. Livet blir tomt. Jihad gir det mening. Når budskapet først har satt seg er det vanskelig å fordrive. Når Cameron mener budskapet er feil, er det seg selv han parkerer.

PST og norske myndigheter sier det samme som Cameron: Jihadistene har misforstått islam. Det blir de nok overbevist av.

Historien om Davis kom for dagen fordi kona hans forsøkte å få en bekjent til å smugle 160.000 kroner til ham. Hun ble avslørt er nå dømt til fengsel.

Telegraph har sett på Davis løpebane. Den er som man sier – depressingly familiar:

Like dozens of other British jihadis now in the Middle East, Davis crossed the line from criminality on the streets of UK cities to embrace international terrorism.

Like many others, he came from an impoverished, dysfunctional family. He was born Aine Leslie Junior Davis on Feb 11 1984 at Queen Charlotte’s Hospital in Hammersmith. At the time, according to his birth certificate, his mother Fay Rodriquez lived in Fulham. The space for details about his father was left blank.

But snippets from last week’s trial and other pieces of information gleaned by The Sunday Telegraph suggest his father was nicknamed “Benno” and worked at one time for John Lewis, buying clothes on a staff discount for his grandchildren. Mrs Rodriquez, according to her Facebook page, works at Latymer Upper School, a private school in west London. The school said last week she worked for a company called Chartwells, which provides the catering for the school. A year ago, before her son had gone to Syria, she posted: “I would like everyone to know my girls . . . and my son aine you all mean the world to me and I’m proud of each and everyoneof you xx.”

Last week, Mrs Rodriquez, who has two other children who have converted to Islam, declined to comment on Aine’s situation. He was one of 13 children his father had by four different mothers. When he was five, according to testimony given by El-Wahabi during her trial, Davis was sent to Gambia, his father’s apparent birthplace, tolive with his grandmother because he was “driving his mother crazy”.

He returned to the UK when he was eight and again as a teenager, before deciding at the age of 17 to live in London for good. In Britain he became involved in local gangs, adopting the name “Biggz”.

Roten til problemene ligger i asosiale familier. Skulle man gjort noe for Davis skulle det vært fra han var barn. En asosial underklasse er ikke noe nytt i Storbritannia. Men nå har medlemmene fått en ny karrierevei: bander og jihad. I denne konteksten virker fengslene som rekrutteringssentraler.

Det samfunnet ilegger som straff kan like gjerne virke som en omdreining på skruen som resulterer i politisk-religiøs vold.

Når Cameron sier at disse menneskene har misforstått religionen, hva betyr det? Skal han fortolke islam for de troende? Hva sier de troende? Hvis det var slik Cameron sier burde Londons gater være fulle av muslimer som tar avstand fra ISIS. Det er de ikke.

Davis ble tatt for narkodealing og våpenlanging. Systemet forsøkte å ha gi ham sjanser ved milde straffer. Men hans liv var for kaotisk til at det hjalp.

uk.Amal-El-Wahabi.jihadwife

His private life was just as chaotic. He had two children with one woman before marrying El-Wahabi. She grew up in London, the daughter of Moroccan-born parents. She lived at home until she was 19, when she met Davis, three years her senior, at the Aklam Road mosque in west London in 2006. He had by then converted to Islam and was calling himself Hamza. It is not clear if Davis ever had direct dealings with his now namesake Abu Hamza, the notorious “hook-handed” cleric, who also lived in west London but is now jailed in America for terrorism offences.

When his wife’s home was searched, police found Davis’s iPod containing speeches by Abu Hamza and the al-Qaeda preacher Anwar al-Awlaki. On a Kindle were various books by Abdullah Azzam, mentor to Osama bin Laden. El-Wahabi told the Old Bailey how they met. “[Davis] used to come to the mosque and pray and I was working there and when I leave, we would always bump into each other. A situation happened that made us close.

 

Foreldrene hennes mislikte forholdet. De forsto at Davis hadde penger uten å ha jobb. Men datteren hørte ikke på dem.
Nå begynte Davis på «reisen» som gjorde ham til jihadist. Hun fulgte med.

It is clear Davis treated her appallingly and held sway over her. The pair travelled to Yemen where Davis enrolled at a religious Islamic school but El-Wahabi fell pregnant and the couple came back to London. Two months before the birth on New Year’s Eve 2009, the couple split up. It was another two years before they got back together again. By then Davis had embarked on further travels to the Middle East, visiting Saudi Arabia on a pilgrimage, and then Yemen, Egypt and Qatar.

According to El-Wahabi, he was trying to escape his past life as a drug dealer and gangster, and the pair were reconciled. In May last year, the couple had a second child. Two months after the birth, last July, Davis announced he was off to Turkey en route to Syria

Fra Syria sendte han henne meldinger der han truet med å ta en kone nummer to hvis hun ikke kom nedover. Slik ble hun presset til å skaffe ham penger som hun forsøkte å sende via en klassevenninne.

uk.msaad_3008533c

Nawal Msaad var «mule» for El-Wahabi og Davis. Hun ble tatt i flyplasskontrollen med 160.000 i cash i underbuksa. Domstolen kom til at hun ikke visste hva hun var med på.

Men hvor kom pengene fra?

Historien rommer elementer som viser hvor vanskelig det er å stanse jihad når den først har begynt å rulle. Den involverer mange hundre mennesker – 700 briter har reist – og alle deres kontakter, venner og slektninger. Det blir tusenvis av mennesker. Hvordan skal myndighetene klare å bekjempe et slikt problem, ut over det rent sikkerhetsmessige. Det siste har man foreløpig klart. Men det er bare et tidsspørsmål hvor lenge det holder.

storbritannia.aine.davis.syria
Davis er fortsatt i Syria eller Irak med ISIS.