Nytt

Libe Rieber-Mohn stilte seg i spissen for at Ruter i Oslo måtte pynte busser og trikker med regnbueflagget under homofestivalen Europride i juni. Ruter forsvarte seg med at de ikke hadde noen politikk på området. De var bare pålagt å flagge på 17. mai.

Ordbruken var interessant. Flagging ble en målestokk på om man mener at alle mennesker er like mye verdt!

En offentlig etat som ikke vil bli politisert blir anklaget for å være firkantet og lite «raus», venstresidens yndlingsord.

– Min klare oppfordring er: Løs det! Vi vil vise innbyggerne at her er alle like mye verd og at dette skal være en raus og inkluderende by. Dette skal være en kjempefest og jeg gleder meg til den festen, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap). Hun mener Ruter er unødvendig firkantet når de gjør det så vanskelig å få heist homo-flaggene på busser og trikker.
– Jeg synes Ruter burde ta de politiske signalene og ordne dette på en praktisk og grei måte. De framstår nå som litt vanskelige og lite fleksible. Jeg oppfordrer dem til å gå en runde til, tenke seg om og bli med på festen, sier hun.

Ruter tok de politiske signalene. Moroa kostet visst et par hundre tusen kroner.

Det er snakk om at offentlige transportmidler brukes til markering av politiske saker. De rette politiske saker.

Vi kan forvente mer «flagging».

I Brussel har lokale myndigheter måtte sette foten ned etter at flere og flere busser har flagget med palestinske flagg.

 

The Brussels local transport company, the MIVB is clamping down on drivers displaying Palestinian flags and showing their support for the people of Gaza. The company has sent staff an ‘urgent reminder’ that such behaviour conflicts with its code of contact.

In recent days more and more MIVB buses and trams had been flying Palestinian flags. Françoise Ledune, the bus company’s spokeswoman, says that the MIVB has distanced itself from such protests and has taken action: «Everybody has a right to an opinion, but this should not be expressed when you are wearing an MIVB uniform or are at the wheel of one of our vehicles. It’s against our code of conduct and we’ve sent staff an urgent reminder».

Det høres uskyldig ut; et flagg, en vimpel. Men tenker man etter forstår man at det er en slippery slope, man kidnapper offentligheten. Hvem skal bestemme hvilke saker som fortjener å flagges? Det skal selvsagt forvalterne av den gode smak; hvis noen i Norge får denne ideen vil det ikke vare lenge før sjåførene kjører rundt med palestinske flagg.

LO og pressen vil presentere det som en «god sak» og de som protesterer som uten medfølelse med ofrene på Gaza.

Slik ruller den gode sak videre og de som motsetter seg vil bli overkjørt.

For å beskytte seg mot slik «kidnapping» av offentligheten innførte det borgerlige samfunn visse regler: man skal ikke blande saker, men holde de fra hverandre. Man skal ikke blande det personlige og det profesjonelle. Men 68’erne  hadde personlig og politisk frigjøring som program: det finnes ingen stengsler i våre liv, så hvorfor skal det være profesjonelle grenser? Slike grenser maskerer bare borgerlig dominans og undertrykkelse. Vekk med dem.

Dette synet vant frem, innen medier, helse og utdanning, kirke. Det å sette seg opp mot den gode sak er reaksjonært. Det har fått helt ødeleggende virkning på offentligheten.

Først homoflagg, så palestinaflagg, så hamasflagg og deretter ….ja, hva deretter? angrep på mennesker med kippa, eller synlige kors. En generell utrygghet, kvinner bør iføre seg hijab.

Venstresiden har alltid vært flinke på symbolpolitikk, og dette er selvsagt ikke så uskyldig som det høres ut. Hijab? Et tøystykke.

De som befinner seg innenfor de aksepterte rammene vil ikke forstå hvorfor noen klager. Men hvem definerer grensene? Det blir som under en revolusjon. Det skjer på bakrommet, og i offentlige møter hvor demagogi rår. Mellom disse – bakspillere og mobben – ligger makten.

Slike tendenser ser man allerede under denne Gaza-krigen.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/News/140718_belgium-brussels-palestine-flag-gaza

http://www.dagbladet.no/2014/06/06/nyheter/europride/ruter/kollektivtrafikk/samferdsel/33705160/