Nytt

Spanias regjering, som er utgått fra det konservative høyrepartiet Partido Popular (PP), har bestemt seg for å gjøre landets abortlov klart mer restriktiv, og vil på nyåret legge saken frem for parlamentet, hvor PP har rent flertall.

Selve prinsippet om fri abort vil forsvinne, og svangerskapsavbrudd vil som hovedregel kun finne sted hvis det er fare for varig helseskade hos moren, eller dersom graviditeten er resultat av en voldtekt.

Opposisjonen er ikke overraskende kritisk:

Socialist leader Alfredo Pérez Rubalcaba said that the PP is using the abortion bill for “electoral purposes” as the European parliamentary race approaches. He also accused the PP government of curtailing women’s rights.

“The worst thing is that there are 100,000 women who abort annually. What is going to happen to them?” Rubalcaba asked.

For Spanias vedkommende er det en relativt nylig normalitet som gjenopprettes, med tanke på at abortloven var restriktiv dertillands inntil for få år siden. Om noe lignende ble vedtatt i Norge, ville det nærmest bety en retur til lovgivningen som gjaldt frem til 1978.

Man gjør vel ingen dristig spådom om man sier at dette radikale bruddet med en tredve-førti år lang tendens vil avstedkomme kraftige og langvarige protester. Det vil i første omgang ikke forandre noe i Spania dersom PP ikke bøyer av, men en politisk omkamp må i så fall nesten påregnes.

Men hvis det virkelig er sånn som mange sier, at det europeiske grunnplanet har hatt en konservative dreining de siste årene, er det endelige utfallet på ingen måte gitt. Den spanske regjeringens vedtak vil uansett gi gjenlyd langt utenfor den iberiske halvøy.

 

El País: Government approves most restrictive abortion laws since return of democracy