Illustrasjonsfoto: Vulvani / Wikimedia Commons.

I utkastet til en ny lov går regjeringen i Spania inn for å gi kvinner rett til tre dagers sykefravær fra jobben dersom de har smerter under menstruasjonen.

Denne adgangen er et av flere elementer i det regjeringen kaller retten til menstruasjons­helse, melder den spanske radiostasjonen Cadena SER, som har fått innsyn i det aktuelle lovutkastet.

I tillegg vil utdannings­institusjoner måtte garantere tilgang på menstruasjons­produkter, og kvinner som risikerer å befinne seg i «menstruasjons­fattigdom», som kvinner i fengsel, skal ha rett til gratis produkter. Dessuten skal merverdi­avgiften fjernes på hygieniske artikler for kvinner, mens prevensjons­midler og angrepiller skal subsidieres.

Ifølge den spanske gynekolog­foreningen har omtrent en tredjedel av kvinnene smerter under menstruasjonen. Spanias likestillings­minister Angela Rodriguez kommenterer at enhver som har en sykdom med lignende symptomer, har rett til sykefravær, og at det samme bør gjelde under menstruasjon, skriver Il Fatto Quotidiano.

De nevnte forslagene er en del av en forestående lovpakke fra Spanias regjering, som også omhandler «reproduktiv helse», der gravide jenter vil få adgang til abort uten foresattes samtykke fra 16 års alder.

Den spanske regjeringen vil dessuten innføre tiltak som garanterer at tilgangen til abort vil bli uavhengig av geografien. Mange spanske gynekologer nekter å utføre aborter av samvittighets­grunner, og av den grunn er det flere steder mangel på personell som kan gjøre dem.

Forslaget om menstruasjonsfri er det første i sitt slag i Europa, skriver The Telegraph. En slik rett finnes allerede i Japan, Sør-Korea, Indonesia og Zambia, opplyser den engelske avisen.

Initiativer til en lignende ordning er siden 2016 også blitt tatt i Italia, uten at det noen gang er blitt vedtatt menstruasjonfri. Forslaget er omstridt, og skeptikere innvender at forslaget kan virke mot hensikten, som er å hjelpe kvinner. Hva om arbeidsgivere blir enda mer skeptiske til å ansette kvinner enn før? lyder hoved­innvendingen.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.