Spania vil gi kvinner med menstruasjonssmerter rett til permisjon fra jobben og staten vil kompensere for lønnen fra første dag.

Loven som ble vedtatt fredag i nasjonalforsamlingens Deputertkammer, garanterer også gratis utdeling av menstruasjonsprodukter i offentlige institusjoner.

Må godkjennes av Senatet 

Loven må godkjennes av Senatet før den trer i kraft. Det er usikkert om Pedro Sánchez’ venstreorienterte koalisjonsregjering har tilstrekkelig støtte til å få den igjennom når den kommer opp i løpet av noen måneder. 

Den spanske nasjonalforsamlingen, Cortes, består av to kamre, Deputertkammeret og Senatet.

– Menstruasjon ikke lenger et sosialt tabu

Likestillingsminister Irene Montero som representerer det venstreorienterte partiet Podemos, sa at menstruasjon ikke lenger er et sosialt tabu og at et inntil nu skjult helseproblem, vil bli anerkjent.

– Vi vil bli første europeiske land som innfører statsfinansiert midlertidig permisjon i smertefulle, invalidiserende perioder.

På Twitter fremhever Montero Spanias feministiske initiativer.

– Idag tar det feministiske flertall det første skritt mot den endelige godkjennelse av en ny abortlov som anerkjenner nye seksuelle og reproduktive rettigheter og garanterer frivillig svangerskapsavbrytelse for ALLE kvinner.

Lengden på sykefraværet for kvinner som lider av smertefulle menstruasjoner, er ikke spesifisert i lovforslaget, skriver EuroNews.

Rundt en tredjedel av menstruerende kvinner lider av sterke smerter, ifølge Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.

Kan stigmatisere kvinner i arbeidslivet

Kritikere av loven mener den kan stigmatisere kvinner på arbeidsplassen og favorisere ansettelse av menn. Franske feministiske organisasjoner reagerte i forsiktige ordelag på loven.

Ifølge endometriose-foreningen EndoFrance er det bra at kvinner med smertefulle menstruasjoner kan ta fri, men uten at det følges opp med behandling vil det ikke løse problemet.

Motvirke «menstruasjonsfattigdom»

Lovforslaget vil også gjøre det enklere å ta abort på offentlige klinikker. Mindre enn 15 prosent av aborter foretatt i Spania, er gjort i offentlige sykehus, i hovedsak på grunn av at leger reserverer seg på grunn av samvittighetskvaler. 

Loven vil i tillegg gi mindreårige mellom 16 og 18 år rett til å ta abort uten foreldrenes samtykke samt motvirke «menstruasjonsfattigdom» ved utdeling av gratis prevensjonsmidler og nødvendige produkter for menstruasjonshygiene til ungdom.

Lite utbredt

Pr. idag tilbyr ingen europeiske land lønnet permisjon ved menstruasjon. I et lite antall østasiatiske land, blant dem er Syd-Korea, Japan, Indonesia, Taiwan pluss Zambia, gir menstruasjonssmerter rett til vanligvis én dag fri med lønnskompensasjon. 

 

Kjøp Asle Tojes bok!


Julegavene finner du hos Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.