Spanske myndigheter har nylig vedtatt en lov som tillater barn i alderen 12–14 år å endre juridisk kjønn. I alderen 14–16 blir det nu tillatt å endre kjønn «uten psykologisk eller annen medisinsk vurdering», rapporterer Fox News.

Risikerer «uventede konsekvenser»

Med den nye loven vil alle over 16 år kunne endre kjønn uten foreldres velsignelse. Tidligere trengte personer som identifiserte seg som transkjønnet en formell diagnose på kjønnsdysfori fra flere leger før de kunne endre kjønnsmarkører. 

Ifølge Dr. Erica Anderson som selv er transkjønnet klinisk psykolog og ekspert på kjønnsdysfori, risikerer Spania «uventede konsekvenser» av det nye lovverket:

– Det er ganske ungt, sa hun til Fox.

Anderson har sittet i styret for World Professional Association for Transgender Health og har fire tiårs klinisk erfaring.

– Jeg er bekymret for at unge mennesker på en måte er fanget av begeistringen rundt seksuelle- og kjønnsminoritets-etiketter og adopterer ideer om seg selv som kanskje ikke holder i lengden. Hun uttrykte frykt for at unge mennesker potensielt bruker «slike merkelapper for å ta avgjørelser for seg selv».

Den nye loven som ble vedtatt i det spanske parlamentet 16. februar, tillater også 16- og 17-åringer å begå abort uten foreldrenes samtykke, melder NPR.

– Spania forsøker å gå foran

Anderson sammenlignet den spanske lovgivningen med et skotsk lovforslag som det britiske parlamentet blokkerte i forrige måned. Det ville ha tillatt personer som identifiserer seg som transer å endre kjønn uten medisinsk diagnose. Aldersgrensen ville også blitt senket til 16 år.

– Jeg tror Spania forsøker å gå foran og «progressivt» fjerne barrierer for kjønnsvarianter, fortsatte Anderson og tilføyde at den nye aldersgrensen er for lav.

– Jeg vil bli veldig overrasket om dette ikke forårsaker utfordringer som de ikke har forutsett.

Tar «trendy» irreversible beslutninger 

Som psykolog har Anderson bidratt til hundrevis av tenåringers kjønnsskifte. Ifjor advarte hun om at «det er gått for langt» og antydet at mange tar irreversible beslutninger fordi det er trendy og de er presset gjennom sosiale medier.

Hun fortalte Los Angeles Times at hun er forferdet over at 13 år gamle barn nu får hormonbehandling uten engang å ha møtt psykologer.

– Det er gått for langt, jeg vil ikke lenger være en del av det

– Jeg synes det er gått for langt. En stund var vi alle glad for at samfunnet ble mer aksepterende og flere familier enn noen gang aksepterte barn som ikke følte seg hjemme i sitt biologiske kjønn. Nu er det kommet til det punkt at foreldre står maktesløse og ser på at barna deres gjennomgår hva de opplever som meningsløs behandling.

Andersons bekymring er nådd det nivå at hun faktisk overveier å slutte å hjelpe tenåringer å skifte kjønn – et felt hvor hun er en pionér.

– Jeg har disse private tankene: Dette er gått for langt – og det kommer til å bli verre. Jeg vil ikke være en del av det.

Spanias likestilllingsminister har flere jern i ilden:

Først i Europa: Spania vil gi kvinner lønnet permisjon under menstruasjon

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.