Lege George Tiller ble drept under kirkebesøk i hjembyen Wichita i Kentucky søndag. Han er det 8. offer for anti-abort vold siden 1993, da David Gunn ble skutt og drept.

Selve abortloven ble vedtatt i 1973, men det tok altså 20 år før anti-abortmotstandere tydde til vold.

Tiller var kontroversiell, ikke bare i forhold til anti-abortmotstandere, men også i forhold til myndighetene. Han utførte aborter etter at fosteret er blitt gammelt nok til å overleve. I slike tilfeller skal det foreligge en bekreftelse fra en tredjepart-lege om at kvinnen står i fare for å lide alvorlig overlast hvis svangerskapet fullføres. Det brød ikke Tiller seg alltid om.

Ifølge USA Today har Tiller utført titusenvis av aborter i årenes løp.

Tiller is the eighth person killed in anti-abortion violence since 1993, when David Gunn was shot to death in Pensacola, Fla.

His practice made him a focal point in the political struggle over abortion, and his hometown became ground zero for anti-abortion activists. In 1993, Tiller was shot in both arms by an anti-abortion activist. His clinic was bombed in 1985, and last month, he asked the FBI to look into vandalism at his clinic.

In March, he was acquitted of charges he had performed late abortions in violation of Kansas law.

The Kansas Attorney General’s office said that in some cases, he failed to get the opinion of an independent doctor that a woman would suffer «substantial and irreversible» harm to a «major bodily function» if she didn’t get a late-term abortion. That’s the standard required for the procedure in Kansas.

His clinic was guarded, and he often traveled with a bodyguard.

Northrup said his death underscores the difficulty and danger providers of abortion services live with.


Abortion provider was accustomed to threats

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.