Tavle

Hvorfor kalles det Den islamske staten Irak og al-Sham? Fordi det dekker kjerneområdene i det første kalifatet, og jihadistene tror det er ved å gjenoppstå. Derfor er kampen om Damaskus ikke bare en kamp om en by, men om hovedstaden i det nye kalifatet.

Det er paradoksalt: jihad-turistene kommer fra Europa og krysser tradisjonsbundne og moderate syrere på vei ut. Galskapen blomstrer nå også i Europa, mens syrere flykter til Europa.

Dette slår en når en leser Tormod Strands intervju med leder for Foreningen for syrere i utlandet, Mohammad Khadam.

De fleste i «Foreningen for syrere i utlandet» er egentlig bosatt i Europa eller andre steder i Vesten. Og de er svært skeptiske til «vestlige» jihadister som krysser grensen inn til Syria for å slåss.

– Revolusjonen vår er i ferd med å bli ødelagt av Al Qaida-inspirerte jihadister, blant dem jihadister fra Europa, sier Mohammad Khadam i organisasjonen.

– Vi har startet denne revolusjonen fordi vi ønsket fred og demokrati. Og nå kommer disse folkene som ikke er interessert i demokrati overhodet. De oppfordrer til khilafa (sunniers kamp for det «virkelige kalifatet», som skal ligge i Damaskus). Og de mener at demokrati er forbudt. Vi trenger dem ikke her, understreker Khadam.

 

http://www.nrk.no/verden/onsker-ikke-jihadister-fra-europa-1.11321905