Nytt

Mens Europa krangler om tvangsfordeling og forsøker å få sine innbyggere til å huse migranter fra Syria i egne hjem på grunn av boligmangel, er det andre land som både har plass og penger. I Saudi-Arabia står det til og med en hel teltleir med 100.000 telt tilgjengelig. Teltene er tomme, de brukes bare når pilgrimmene kommer for å besøke Mekka en gang i året.

Mekka er omtrent like langt unna Syria som Hellas og den eneste grensen som må krysses er Jordan. Saudi-Arabia liker ikke IS, men de liker ikke flyktninger heller. Det passer Saudi-Arabia best at syrerne setter kursen nordover mot Europa. Kan hende er landet redd for den ustabiliteten det vil medføre å ta imot store mengder syrere. Kan hende vet de at det vil være mange jihadister blant flyktningene. Kanskje ligger det et ønske om at flere muslimer skal bosette seg i Europa. Uansett så er det sikkert greiest at noen andre (oss) får problemet.

1280px-Mina_Overview

Teltleiren Mina – brannsikre telt med aircon – men ikke til syrere.

img55f0481f5890d

 

Saudi-Arabia hevder at de har tatt imot en halv million syrere siden 2011. De sier at syrere er velkomne selv om de ikke kommer som flyktninger. Menneskerettighetsgrupper er ikke overbevist.

Rights groups are not convinced. Visa restrictions make it difficult for Syrians to enter Gulf countries in practice, and even harder to stay. “These countries are not making clear, logistically and technically, to these people that your destination could be the Gulf,” says Qadi. “They have to make it clear. They have to announce it.”

BBC  Time