«Hold fremmedkrigerne hjemme» skriver Frithjof Jacobsen i VG.

Det er de vestlige jihadistene gjør at denne konflikten nå vurderes som en trussel mot Vesten. Derfor slipper USA bomber. Derfor vurderer en rekke vestlige land, inkludert Norge,  hvordan de skal knuse IS og andre jihadist-grupper  militært.

Han tror at uten fremmedkrigere så ville ikke konflikten ha utgjort noen direkte trussel for vår del av verden.

Hvilken konflikt er det det siktes til? IS har etablert et nytt kalifat som de med tiden ønsker å utvide til å innbefatte store deler av Europa og Afrika. På hvilket tidspunkt og i hvilken fase av kalifatets utvidelse vil denne konflikten forsvinne?

Fremmedkrigere er forøvrig en upassende beskrivelse som gir assosiasjoner til Fremmedlegionen og ellers mandige krigere med mot og styrke. Syriafarere er heller ingen god betegnelse, det minner om eventyrere og ekspedisjoner til eksotiske land.

Jihadister er hva de er.

poster-of-jihadist

For ikke lenge siden ble disse jihadistene (som de hele tiden har vært) i norsk media sammenliknet med nordmenn som dro til borgerkrigen i Spania for å kjempe mot Franco og fascismen. Norsk media har bidratt til å glorifisere jihadistene.

Etter at britiske «Jihad-John» har skåret hodet av tre vestlige gisler burde pipen ha fått en annen lyd når det gjelder slike betegnelser. Jihad-jentene vet vi nå leker ikke sykepleiere, men er blitt en forsmak på de 72 jomfruene som venter jihadistene (med mindre de blir avlivet av en kvinnelig kurder med Kalashnikov).

Derfor er det rart at vi har gjort så lite for å hindre folk i å dra til denne krigen. For selv nå, når offiserer fra flere titalls land planlegger krig mot IS, og bomber og missiler for mange millioner dollar knuser bygninger og mennesker på bakken, er det ganske enkelt å bli jihadist.

«Det er ganske enkelt å bli jihadist.» Vel, er det egentlig det? Må man ikke bestemme seg for at man er i stand til å drepe andre mennesker? Et det ikke dette jihad med IS går ut på?

Terskelen for å drepe burde være veldig høy for alle med et normalt sinn. Hvis den er lavere for muslimer enn andre, så må vi våge å spørre hvorfor det er slik.

Vi er alle ansvarlige for hva vi gjør, men i denne artikkelen i VG får man inntrykk av at norske jihadister skal betraktes som er naive unggutter som ikke vet bedre.

På sosiale medier som Facebook, legger de stolt ut bilder av seg selv i det nye krigerutstyret. «Se på meg, jeg er jihad-fighter». Slikt gir status i miljøene hjemme.

Men bildene lyver. De fleste vestlige fremmedkrigere er skrøpelige soldater. De har få militære ferdigheter, klarer ikke å treffe noe med Kalasjnikoven, eller andre våpen. I kamper med den syriske eller irakiske hæren ville de ikke klart seg lenge. Det som venter mange av de europeiske jihad-rekruttene, er derfor ikke kamp i frontlinjen. De som var bilmekanikere i Vesten, må skru på kjøretøyene til IS. Noen lager mat, andre jobber med informasjon på nettet, særlig de som kan godt engelsk.

Spørsmålet som burde stilles er hvorfor dette gir status i miljøene hjemme. Drapsmenn har lav status blant den norske befolkningen, mens blant den muslimske så blir man altså en helt?

Jihad er ikke det samme som å være med i en gjeng, kaste stein på bussen, rane til seg noen mobiler eller tenne på et par biler. Derfor bør det være klare og avskrekkende konsekvenser for hjemvendte jihadister.

Dessuten, skal dette være en slags advarsel til potensielle norsk jihadister? Du blir ikke kul terrorist som dreper folk, men må kanskje nøye deg med å mekke på biler?

«Fremmedkrigerne fra Norge, og andre land, burde ikke fått lov til å dra», skriver Jacobsen, som om dette var et spørsmål om å slippe avgårde tenåringer på fest med uante mengder øl.

Å sette i gang en stor militær operasjon mot IS og andre jihadister i området, uten å hindre at flere vestlige muslimer reiser dit, virker meningsløst.

Det er mer nærliggende å tro at flere politikere og den generelle vestlige befolkningen ser dette som å slå to fluer i en smekk.

La dem reise, det kan være farligere for oss at de blir. Hva hvis de ikke «vokser det av seg» men bruker tiden til å planlegge og utføre terror i sitt vestlige hjemland istedet?

Det folk er mest opptatt av, er hvordan man kan hindre jihadistene i å komme hjem igjen.

Myndighetene i de vestlige land vet som regel ikke hvem jihadistene er før de har reist. For hvordan skal de har oversikt over 16 års gamle jenter som nettopp har begynt å gå med hijab eller 18 års gamle gutter som tilbringer mye tid på gutterommet med pc’en?

Hvordan skal man hindre disse i å reise? Inndra passene til all muslimsk ungdom over 14 år? Legge ned flyruter og all turisme til Tyrkia?

Nei, svaret er at det er lite som kan gjøres for å hindre dem i å reise.

Tilbaketuren derimot, den burde kunne stanses.