Marius Øiahals (31) fra Levanger skjønner ingenting. To av hans kompiser har dratt til Syria for å bli jihadister. De kommer alle fra samme miljø på Innherred.

– Jeg er redd for at fremmedkrigerne blir brukt og utnyttet av IS. 31-åringen var en av mine beste venner. Jeg kjenner at dette gjør meg veldig trist, sier Øiahals gråtkvalt.

«Fremmedkrigerne», som ser ut til å ha blitt en akseptert politisk korrekt betegnelse på jihadister, er en del av IS. Denne tilhørigheten aksepterer de så snart de bestemmer seg for å reise. Med alt det innebærer.

– Det var ingenting med dem som tilsa at de skulle bli ekstremister. Vi var en sammensveiset gjeng som i tillegg til festingen likte å skru på mopeder og biler, sier Øiahals.

Men så var det forklaringsvariablene igjen:

– Vi var flere som hadde dårlige fremtidsutsikter, og som hadde behov for å bryte med miljøet. Dette kan være en måte å søke action og spenning på, sier Marius Øiahals.

«Action og spenning». Man må ha ligget i koma for ikke å ha fått med seg hvilke uhyrlige brutale mord IS står for. Jihad John med sine notoriske hodeavskjæringer er også en «fremmedkriger».

Iraq_ISIS_Abu_Wahe_2941936b

For deg som ønsker litt mer fart og spenning enn bilmekking i Levanger! 

 – Vi har ingen grunn til å tro at det finnes noe radikalt miljø i Levanger eller andre steder i Nord-Trøndelag, sier Tor Schjeldrup i PST Nord-Trøndelag.

Nei, men internett har de nok.

Heldigvis har ingenting av dette med religion å gjøre, ifølge religionsforsker Idar Kjølsvik ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).  Dette til tross for at han sier at jihadistene er konvertitter! Hva mener Kjølsvik at de har konvert til?

Hint, hint Kjølsvik: Muhammed…

Disse «IS-krigerne» (jihadistene) søker tilhørighet, mener han. Å, næmmen. Ensomme menn uten mål og mening i Levanger bestemmer seg for å bli kaldblodige mordere for å ha noen å være sammen med. Var det ikke nok tilhørighet å feste og mekke på biler og mopeder? Må det en dypere tilhørighet til, som deltakelse i slakt av sivilbefolkning og kasting av homofile fra høyhus?

Kjølsvik vil ikke gi slipp på den populære sammenlikningen med borgerkrigen i Spania:

– Her snakker vi om sinte unge menn som på sett og vis søker tilhørighet. Hadde dette vært på 1930-tallet hadde de norske konvertittene blitt krigere under borgerkrigen i Spania, sier Kjølsvik til VG.

Men nå har selv journalistene bak artikkelen fått nok:

Han hadde tidligere en teori om hvorfor den første mannen dro. At nok en nordtrønder nå har sluttet seg til Islams stat (IS), torpederer denne teorien.

Da den første nordtrønderen (27) dro til Syria høsten 2014, var dette ifølge Kjølsvik på grunn av en kjæreste som hadde kommet seg bort fra et liv i rus ved hjelp av religion.

– Dette var en sterk dame med svak kjæreste. Da hun ville til Syria fikk hun overtalt sin 27 år gamle kjæreste til å bli med, sier Kjølsvik.

At kameraten til 27-åringen nå har slått gjør at Kjølsvik må finne en ny teori.

Og VG må finne seg nye eksperter å intervjue, for Kjølsvik gir seg ikke:

– Under den spanske borgerkrigen dro flotte bondegutter fra Trøndelag til Spania for å slåss sammen med folkefronten mot opprørerne. Jeg mener dette er noe av de samme vi nå opplever når norske konvertitter reiser til Syria, sier Kjølsvik.

Kjølsvik mener han har god oversikt over det muslimske miljøet i Nord-Trøndelag som er på 500–600 personer, ifølge ham. Ja hundre fra eller til spiller vel ingen rolle blant «gode bekjente». Håper han blir får litt lommepenger fra PST for denne overvåkningsjobben. Kanskje de burde få flere religionsforskere til å passe på. Kjølsvik mener det ikke er noen grunn til å føle seg utrygg.

– Det er gærne norske konvertitter som er problemet, sier Kjølsvik.

Terrortrusselen fra jihadister rundt om i Europa ble plutselig langt mindre!

Det er gærne norske konvertitter vi må vokte oss for.

VG.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂